Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

tisdag 31 maj 2011

Klädfabriken!

Tisdag och symöte med Husmorsskolan! I de senaste inläggen har jag pratat om hur mycket jag har sytt, så nu är det väl upp till bevis!
Vi ska på picknick i medeltidskläder den 6:e juni, och med tanke på hur vädret har varit den senaste tiden så kände jag att vi måste ha lite varmare kläder. Det blev en ylletunika var till barnen och en tunika efter mönster från Herjolfsnes till mig. Miras blåa klänning är också helt klar och tack vare min mors flinka fingrar är alla plaggen handfållade också! Alla osynliga sömmar fuskar jag friskt med och syr på maskin. Med händer som mina gör man det man kan och orkar, och jag skulle inte drömma om att missa alla roliga festtillfällen bara för att jag inte orkade handsy allt. Jag vet hur man gör, och har gjort det på några plagg, och kommer säkert att göra det på några till, men mer än så lär det aldrig bli. Det vore en helt annan sak om jag skulle göra en rekonstruktion av ett historiskt plagg. Det är bara nördar som jag som ser det ändå ;)

Som tack för hjälpen och som Morsdagspresent fick mamma en morgonrock i frotté!
 Tyget hade hon med sig när hon kom, och idén likaså. Tanken var en enkel rock med delbar dragkedja som man kan ha på stranden, med v-ringning och fickor. Sagt och gjort! Jag ritade upp ett mönster också som hon fick med sig hem om hon vill göra en till själv.


Efter den här veckan är det dags att revidera listan lite..

*Stickad brun tröja
-Fram och bakstycke klara! Dags för ärmarna.

* Virkad blå drake
- "magen" klar, men den kommer att följa med lääänge..

*Blå klänning till Mira
- Klar!

*Blå tunika till Valder
- Är inte alls nöjd med passformen, så den är lagd åt sidan för tillfället.

*Två par linnebyxor var till barnen, ett par till Maken
- Ett par i linne till Valder är nästan klara, Miras ena par är utklippta och Mikes inte ens påbörjade..
Det blev dessutom ett par i ylle till Valder som bara ska fållas.

*Herjolfsnestunika till mig
- En i ylle klar, en i linne utklippt..

* Två par linnetunikor var till barnen, och varsin struthätta
- En av dem till Valder behöver bara fållas och en till Mira är utklippt. Struthättorna är på gång..

*Har idéer till tre olika sommarklänningar till mig och minst en till tjejen..
- Kanske hinns med lite idag..

Till detta har det tillkommit två ylletunikor och en morgonrock, men de är ju redan klara. Bröllopsklänningen vi ska sy är mest med i tankarna. Funderar en massa på hur vi ska göra olika detaljer, hur vid kjolen ska vara, vilket tyg vi ska använda till ärmarna, osv, osv...

Vad pysslar ni med?

6 kommentarer:

 1. Själv handsyr jag allt som syns, och det funkar bra om jag kan sitta i soffan och lägga det jag syr på ett uppdraget knä, för då behöver jag inte böja nacken. Faktum är att symaskin är värre... men jag skulle aldrig orka sy alla sömmar för hand (om jag nu inte skulle sy nåt som verkligen var en reproduktion). Just nu står mitt pysslande rätt still, har planer på att sy tunikor/klänningar till mig själv (mundana) men min symaskin vill inte mata fram tunna tyger och jag har inte råd att lämna in den på service...

  Måste dock komma på något litet att kunna ta med och lämna in som A&S på furstetorneringen på Hägnan, kan ju inte låta OlafR göra hela jobbet ;-) Kanske blir det en hatt..

  SvaraRadera
 2. Vad mycket du har hunnit med och fint blir det.

  SvaraRadera
 3. Vilka fina tunikor du gjort :)

  SvaraRadera
 4. Oj hjälp vad du har varit igång. Duktig du är! Fina tunikor!

  SvaraRadera
 5. Det var värst så mycket du hunnit med. Hoppas ni får trevligt på picknicken den 6 juni nu då hela familjen har så fina medeltidskläder.

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Vad mycket du hunnit med! Måste kännas roligt att avsluta så många sömnadsprojekt och ännu roligare för dig och familjen att kunna bära de nya fina kläderna!

  Också spännande att se hur din lista med pågående och avslutade projekt utvecklas. Jag är så nyfiken på din bruna "trädgård-tröja"! Hoppas på att få se den nästa vecka:)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera