Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

fredag 13 maj 2011

Miljövänliga trädgårdstips

Blogger har tjorvat på sistonde, vilket jag och många andra bloggare har märkt, men jag har passat på att nyttja den "bloggfria"- tiden till lite trädgårdsarbete.

Då slog det mig att det kanske var dags för några miljövänliga trädgårdstips? Mina föräldrar har alltid haft ett ekotänk i sina trädgårdar, så för mig har tanken aldrig fallit in att använda exempelvis konstgödsel, men det är kanske inte lika självklart för alla? Här kommer i alla fall en liten lista på hur man kan tänka kring sina trädgård.

* Använd muskelkraft! Det vill säga gräv själv och klipp med handgräsklippare. Undvik motorer så mycket som möjligt. Känns det för jobbigt att klippa för hand så fundera på om du verkligen behöver så mycket gräsmatta? Plantera marktäckande perenner, eller varför inte göra en äng med härliga ängsblommor? Känner du ändå att du behöver extra motorkraft kan du titta på Svanenmärkningens egen hemsida, www.svanen.se/, så kan du få tips på miljövänligare alternativ.

* Fixa eget gödsel med hjälp av kompost, eller hör med en lokal bonde. Välbrunnet hästgödsel är också ett bra alternativ. Låt gamla löv ligga kvar i rabatterna så går näringen direkt tillbaka till jorden. Tycker du att det ser skräpigt ut så gräv ner dem under ett tunt lager jord.

*Minska vattenförbrukningen genom att samla regnvatten och vattna med det. Planerar du nya rabatter så sätt växter som tål lite torka där det är extra soligt och inte vattentörstande växter.

*Planera överlag dina växter så att de lever i sina naturliga förhållanden. Då krävs det också minimalt med energi för att hålla dem vid liv.

*Använd inte tryckimpregnerat virke i din trädgård. De släpper ut sina gifter med tiden och i värsta fall hamnar det i din mat. Idag finns det flera miljövänliga alternativ. Fråga på din brädgård, eller använd tjära.

*Spara på transporter genom att köpa frön och odla själv. Välj gärna ekologiska fröer från t ex runåbergs fröer.  Plantera gärna i små krukor som du gör själv av tidningspapper. Du kan kanske byta växter med nån granne? Mer lokalproducerat blir det inte.

*Skadedjur och insekter kan bekämpas på naturlig väg, men den listan skulle bli så lång att jag bara kan tipsa om att söka via någon sökmotor just nu. Själv har jag sällan drabbats av någon allvarlig "skadegörelse", och har det förhållningssättet att djur hör hemma i en trädgård även om de är små och slemmiga, eller kryper på sex ben.

*Bästa tipset av alla, snott från VK: Tänk efter vad du verkligen behöver. Om du behöver handla något, tänk långsiktigt. Överkonsumtion är kanske den största miljöboven idag.

Så ut och gräv, och tänk på vilka snygga överarmar du kommer att få!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar