Den senaste tiden har vi fått rapport på rapport om alla gifter som finns i vår närhet. Gifter som finns i allt från rengöringsmedel, till hygienprodukter och de flesta plaster. De finns i våra textilier och elektronik som flamskyddsmedel, bekämpningsmedel och antimalmedel. De finns nästan överallt.
Flera studier visar att vi tar upp olika giftiga kemikalier i våra kroppar och vi vet idag inte hur dessa kommer att påverka oss. Det otäcka är att EU kan inte införa restriktioner mot kemikalierna förrän man kan bevisa problem, och vet vet vilka skador vi har fått innan dess? Vilka skador kommer våra barnbarn att få? Det mest skrämmande är dessutom att en stor del av de kemikalierna finns i barnens närmaste miljö. De finns i deras leksaker och i deras mat, i kläderna, blöjorna och våtservetterna.
Ibland känns det bara överväldigande när man tänker på det, och jag måste nog erkänna att vi har blundat med ett halvt öga eftersom det kändes så stort att ta in. Det finns gifter i nästan all plast, ska vi då slänga sonen favoritleksaker? Ska vi slänga ut alla kläder som inte är ekologiska? Hur gör man och var drar man gränsen?
Jag fick många svar, och även lite tröst i det senaste numret av Sveriges natur 1/11 som ges ut av Naturskyddsföreningen. Numret är ett temanummer om just de gifter som omger oss. I tidningen finns en artikel där en expert på kemikalier i hemmet, Helena Norin, hjälper en familj att ”giftsanera” sitt hem. I den artikeln fick jag tips om att barn definitivt inte ska leka med gammal elektronik, som en trasig fjärrkontroll, eftersom de innehåller bland annat tungmetaller. Vilket även mineralsmink kan göra. Alla mjuka plaster kan innehålla ftalater, som badleksaker, dockor, duschdraperier och sköljmedel, så de bör man helt enkelt undvika.
Så vad ska man göra då? Måste man slänga alla saker man redan har? Nej, inte riktigt. I saker som har några år på nacken har de giftiga ämnena redan fällts ut, och skulle man bara slänga allt och köpa nytt belastar man miljön ännu mera. Samma sak gäller kläderna. Är de tvättade några gånger så är de säkra. Vad kan man göra då? Här följer några konkreta tips:
- Köp leksaker som är miljömärkta. All plast som inte är det kan innehålla exempelvis bisphenol, och det är särskilt de mjuka plasterna som är farliga. Färgen på träleksaker kan innehålla bly, så även här ska man vara försiktig. Det finns många firmor som säljer ekologiska leksaker och en av mina favoriter är Ekokul.
- Köp textilier som är ökotexmärkta, eller annat miljömärke. De flesta stora kedjor har idag miljömärkta kläder, men det finns även många webbutiker som Ecoloco (de har dessutom rea nu!)
- Köp begagnat eller byt med andra! Billig och besparar vår miljö! Dessutom blir det ofta lite mer personligt. Vill du ha ännu mera personligt så gör dina egna kläder och leksaker! Tänk bara på att en del gamla grejer kan bland annat innehålla blyfärg och PVC.
- Strunta i speciella rengöringsmedel för barn, som barnoljor och våtservetter. Papper, eller tvättlappar och vanlig rapsolja fungerar lika bra! Ett milt miljömärkt schampo funkar lika bra för vuxna som för barn.
Fler tips hittar du i webbmagasinet Hållbar livsstil!
Från och med nu blir det ett rent samvete när det gäller barnen, och del 2 kommer att handla om hur man rengör med rent samvete!
Ja, alla dessa gifter...>.<
SvaraRaderaTips:
Värm aldrig vällingflaskan i micron. Då kan det frigöras partiklar ur plasten som är giftiga.
Värm istället vattnet i en vattenkokare som du fyller på med efter att ha skakat om vällingen i kallt vatten. Det går fort, är smidigt och innebär mindre risker.
Att ha en vattenkokare är dessutom hållbart! =D
/Jenny