Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

tisdag 1 februari 2011

Det är roligt att vara miljövänlig

Ofta hör man att det är så jobbigt att vara miljövänlig, att man måste offra mycket roligt i livet, men jag kan ibland känna precis tvärtom! För att bidra till ett hållbart samhälle måste vi hushålla med våra resurser och det kräver kreativitet och uppfinningsrikedom. Det skapar utrymme att gå utanför kommersialismens ramar och finna nya vägar. Nya kombinationer ser dagens ljus, nya kläder, möbler, smycken, maträtter, allt blir plötsligt möjligt. Med ny/gamla möbler ser inte mitt vardagsrum exakt likadant ut som grannens. Jag har inte samma klänning som  flera andra på mitt jobb och trädgårdslangen får bli nya örhängen. Vi får nya medel att uttrycka oss själva och visa de vi innerst inne är.

Idag är jag inte längre ensam om att tycka att återbruk är fantastisk roligt och inspirationen finns överallt på nätet. Denna stol är ett utmärkt exempel på det, gjord av gamla tygprover och en loppisstol:


Inte kan man väl kalla den för tråkig och jobbig? En annan av mina favoriter just nu är Oknytt som verkligen kan det där med att ta tillvara det som andra anser vara skräp och skapa något roligt av det. Allt ifrån minsta leksaksbil till plastskedar kan hon se smycken i.


Några andra som vet hur man gör något så vardagligt som IKEA roligare, samtidigt som man slår ett slag för miljön är sidan Ikeahackers som har gjort en sport av att skapa nya saker av gamla ikeamöbler. Människor av alla de slag lägger där upp bilder och beskrivningar på hur de har gjort om diverse möbler. Varje år utses även ett pris till bästa "hacket" och jag måste säga att nivån på hantverket hos de som deltar är väldigt hög. Tänk vad mycket som kan hända när man tänker utanför lådan!


Själva har jag och sonen idag ägnat oss åt en av våra favoritsysselsättningar. Den är både miljövänlig, bidrar till kulturlivet och är en gammal härlig tradition. Vi har nämligen varit på biblioteket idag! Genom att gå och låna böcker minskar vi konsumtionen, både för oss själva och för samhället i stort, eftersom vi genom att använda biblioteken indirekt bidrar till att de får finns kvar, och att då flera kan gå och låna böcker. Dessutom är det ju så roligt att gå där mellan hyllorna. Jag får ofta samma känsla på biblioteket som när jag går på en loppis och hittar små skatter. Här är några av dagens skatter (vi har tur som har ett väldigt välsorterat bibliotek!).
 Sist men inte minst ville jag slå ett slag för att göra det bästa av situationen som följande exempel visar:

"Låt din ilska bli miljövänlig
När Fredrik var liten så hade hans mamma en papperskasse där hon sparade tomflaskor. Liknande påsar finns i de flesta hem men skillnaden var att Fredriks mamma kallade påsen för Aggressionspåsen. Varje gång någon blev arg i hemmet och började skrika så fick den personen ta påsen och gå till återvinningstationen och återvinna glasen. Man fick alltså kanalisera sin ilska genom att krossa glas samtidigt som man var snäll mot miljön." Citatet från "365 saker"
 
Så ut med er och bli av med aggressioner, skapa något nytt eller besök erat lokala bibliotek! Allt för miljön!

4 kommentarer:

 1. men å vad kul att se min stol även här! jag blir nästan lite rörd. gillar ditt tänk kring miljön, det verkar påminna om mitt. jag gillar speciellt det där med att man inte ska låta tingen styra sitt liv, för ibland kan det nästan kännas just så. fortsätt inspirera, kram på dig

  eddy, http://blogg.passagen.se/eddysblogg

  SvaraRadera
 2. Superviktiga saker du tar upp. Det är ganska enkelt att vara miljövänlig och för det mesta roligt och kreativt.

  SvaraRadera
 3. Tack för de fina kommentarerna!

  SvaraRadera
 4. Jag älskar också biblioteket!!!
  Men vi har bara ett litet (som jag verkligen hoppas får finnas kvar ett tag till) med inte allt för många böcker, men vi har en superbra bibliotekskatalog på nätet. jag beställer massor med böcker och hämtar på mitt lokala bibliotek. Naturligtvis lånar även hela familjen av de böcker som redan finns också, men det är en sån härlig känsla att kunna få låna hem så många skatter, helt helt gratis!!!

  SvaraRadera