Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

lördag 5 februari 2011

Ekofavoriter i Umeå

Umeå har länge varit känd som en ungdomlig stad med veganer och mycket kultur. Trots det finns det inte så många ställen för den miljömedvetne att handla på i stan som man skulle kunna tro. Några guldkorn finns det i alla fall och jag tänkte att jag skulle dela med mig av mina favoriter för en heldag på stan.


Art and eco vid renmarkstorget är en underbar liten affär som har ett unikt helhetstänk när det gäller miljön. Heléne som driver affären har en tanke bakom allt från elen till vilket papper hon använder som kvitto. Art and eco säljer kläder som på olika sätt bidrar till ett mera hållbart samhälle. En stor del av sortimentet är vintagekläder i bra kvalitet. Tyvärr är det som alltid svårt att hitta vintagekläder för mig som drar lite större storlekar, men för er mindre så har ni en guldgruva här. Heléne har även tagit fram lokala designers som har ett hållbarhetstänk och företag som återbrukar kläder och skapar nya plagg. Man blir om inte annat helt klart inspirerad när man kommer in här! Dessutom kan man få en trevlig pratstund!


Ett annat ställe man får en trevlig pratstund och ett otroligt kunnande är hos skomakaren Löfström. Han driver väl egentligen ingen ekologisk affär, men jag vill ändå slå ett slag för att gå just till skomakaren med sina skor istället för att bara slänga dem. Att ta hand om det man redan har tycker jag är att tänka hållbart. Som hantverkare har jag även kunna köpa läder med rårand via Ronny. Läs gärna den här artikeln om honom från VK! Jag hoppas ni ursäktar den snöiga bilden..Granne med skomakeriet ligger Umeås mesta kravbutik, nämligen Meretes. Här hittar man allt man kan behöva från ekologiska äpplen till schampo och garn. Några av mina favoritchoklader köper jag här, och det schampot som är under testning just nu. Man kan också hitta ekologiska bindor, leksaker i trä, ekologiska kryddor och underbara stickade kläder. Ja, i princip det mesta!


Blir man sen fikasugen kan man svänga förbi café Schmäck och dricka lite rättvisemärkt kaffe, eller varför inte dricka världens godaste chailatte med soyamjölk! Jag kan gå långt för att få smaka lite av den! De har även en kladdkaka som bara smälter i munnen och som till och med kan tysta en pratglad fyraåring. Han bara äter och njuter :-)

Jag har lite tips om ekologisk hårvård också, men jag tror att det får räcka för tillfället. Har ni några bra tips?

1 kommentar:

  1. Mereter är en underbar butik som jag upptäckte för några veckor sedan då jag var på jakt efter myrra och granolja, och att det mesta är ekologiskt är bara bra eftersom jag gärna vill hålla alla mina hopkok så miljövänliga som möjligt. helt klart en affär att besöka!

    /Lena

    SvaraRadera