Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

söndag 20 februari 2011

Jag är nöjd

Idag bjuder jag på ytterligare en filosofisk fundering på vad vi egentligen håller på med. Härom dagen satt jag och lyssnade på Tim Jacksons föreläsning om Välfärd utan ekonomisk tillväxt, och kom att tänka på några reklamskyltar som jag såg på Clas Ohlsons.
Nu har det blivit ett nytt år, så nu måste alla skaffa nya prylar.. Eller? Vilken värld är det vi försöker skapa? Är vi under marknadsekonomins oförlåtande bojor, eller styr vi våra egna liv? Är vi slavar under marknadens skapade begär eller finns det något i livet som är mera värt än nya prylar?

Vi har nyss flyttat till ett nytt hus och fick ofta frågan om det blir många turer till IKEA nu för att köpa nya möbler. Varför i hela världen skulle vi göra det? Vi har ju möbler? Då menar man alltså att ett nytt hus kräver nya möbler, men vem är det som säger att det ska vara så? Varför måste vi följa med på allt vad marknaden vill sälja till oss? Vi är nöjda med de flesta av de möbler vi redan har, och det kanske är just det vi behöver? Att vara nöjda, förnöjsamhet. Smaka på ordet och låt det sjunka in: Förnöjsamhet.

Varför köpa nytt? Var nöjd med det du har och gör det bästa av det. Använd tiden som du skulle ha spenderat i affärerna med att leta efter häftigaste inneprylen med att istället spendera tid med din familj. Sakerna förgås, men minnena består. Smaka på ordet igen:

Förnöjsamhet...

9 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Du får mig att känna mig nöjd och glad över vår begagnade 70-tals soffa och icke-matchande möblemang! Det tar bort ångesten som det är så lätt att få av alla inredningsbloggar och tidningar som överröser oss idag. Måste nog svara med ett eget blogginlägg i frågan!

  SvaraRadera
 2. Kan inte annat än hålla med. Sitter i min soffa jag köpte från jobbet då dom gjorde om biblioteket till labb, soffbordet har hängt med från Östersund, där jag köpte det begagnat. Köksbordet, stolarna och mattan kommer från farmor. Det är bara bokhyllan som jag köpt (på ikea) när jag flyttade in här för 13 år sen.

  Till mitt försvar så fick myrorna min gamla soffgrupp... ;-)

  /Göran

  SvaraRadera
 3. Jag gissar att dom flesta kommentarer om IKEA-turer har att göra med att ni har närmare dubbelt så story yta nu. Sen brukar flyttar i allmänhet innebära några nyinköp. :P
  Vi drog ju till Happis och köpte en specifik möbel som vi ville ha för att få vårt sovrum precis som vi ville. Nog kunde vi byggt en själv men det hade försenat sovrummet med bra mycket mer tid.
  Förutom Headboarden och klädkammarens elfainredning så tror jag att det mesta är ärvt/fått/lånat/sparat. :P

  Och jag gillar ändå att gå och fönstershoppa... Men vem fasen har råd med så dyra soffor. :( Ska bygga en egen så fort jag fått upp hemmabio anläggningen i taket. Vilket jag ska fortsätta med ikväll. Blir första projektet att bygga isärtagbar möbel med bland annat: http://www2.habo.com/produkt/prodpic/16519.jpg
  :)

  SvaraRadera
 4. Jag bor ju i en Ikeastad och är bortskämd med att kunna åka dit när helst det passar, men på senare år blir det mindre och mindre IKEA här hemma, och mer loppis.. mycket för att jag lessnat på att bo i en ikeakatalog!

  Skulle vi köpa hus, så har vi inte alls möbler nog (bor man i en mycket liten två är det snålt på den fronten) och då blir det nog en blandning av loppis och ikea...

  SvaraRadera
 5. Det är inget fel på IKEA, eller på att införskaffa möbler när man behöver det. Det som bär mig emot är att ersätta fina möbler med nya, bara för att man har ett nytt hus. Precis som att helt byta ut alla kläder för att det är ett nytt mode. Satsa på det du verkligen tycker om, och gör det bästa av det du har :-) Vill man variera finns ju loppis och second hand!

  SvaraRadera
 6. Yes, att byta bara för bytandets skull är ju lite fel. Men se åtminstone till att göra nått vettigt av dom gamla möblerna. Finns nog någon som vill ha.
  Justja, om man gillar retro så var senaste Hemma i HSB riktigt skoj.
  finns på nätet:
  http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=dn9rrpbc&gInitPage=1
  kryssar man mellan reklamen så hittar man fina artiklar om "period" inredningar. Ganska uppfriskande avbrott från vanliga homestyling:ar. Dock så tänker jag oftast bara på mormor när jag ser liknande inredningar. Inte för mig alltså.

  SvaraRadera
 7. här i stan så har de en möbelloppis på den stora soptippen, när man kör in för att göra sig av med sina sopor står de och plockar direkt allt som är helt och fungernade! Sen säljs de till löjligt låga priser... prylarna går till nån av de vanliga loppisarna (erikshjälpen?). Vi har köpt både tvskänken och soffbordet där (totalt 600 spänn, för bilder se min blogg)..

  Det är ju ett suveränt sätt att hindra att saker slängs i onödan av dem som inte "orkar" skänka bort sina grejor!

  SvaraRadera
 8. I umeå så har återvinningscentralen en gåvoavdelning.
  Dom prylar man ställer där hamnar på returbutiken som är nått kommunalt ställe för att gömma långtidsarbetslösa.

  Det är ju inte lagligt att plocka saker från soptippen/containrar i Sverige.

  SvaraRadera