Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

måndag 14 februari 2011

Hem, kemifyllda hem del 2

Jag har tidigare skrivit om alla kemikalier och gifter som finns i vår omgivning, och farorna med dem. I ett försök att minska exponeringen av gifter så pågår just nu en sanering här hemma. Vi började med barnens saker, som jag skrev om här, och nu har turen kommit till de mer uppenbara källorna till kemikalier hemma, nämligen rengöringsmedel och hygienprodukter. När det gäller hygienen har vi redan börjat leta bra ekologiska alternativ, så fokus får istället hamnat på rengöringsmedel.

Det finns en mängd information om miljövänlig rengöring ute på nätet, bland annat på bloggen Husmorsskolan, men man kan sammanfatta det med att det är mycket lite vi egentligen behöver! Gamla husmorstips håller än idag, och det mesta kan man fixa med hjälp av diskmedel, såpa, bikarbonat, salt och ättiksyra. UnderbaraClaras radioprogram Husmorskolan tog förra veckan upp miljövänlig rengöring och efter att ha lyssnat på det samt läst en del på nätet har vårat städskåp har förvandlats från bland annat det här:

Till det här!

Men att byta ut rengöringsmedlen är bara en första steg. Våran attityd mot smuts tror jag måste ändras. Självklart ska vi inte ha smutsigt hemma, men dagens bakteriehysteri är inte bra för oss. En normal familj behöver inga specialmedel som dödar bakterier. Lite muskelkraft, vatten och såpa kommer man långt med. Lagom är kanske inte alltid, men oftast bäst! Så på med diskhandskarna och skrubba på!

3 kommentarer:

 1. Själv använder vi tvättnötter när vi tvättar:) Funkar super till normalt smutsad tvätt men vet inte hur det funkar på barnkläder och de fläckar de kan få.
  Mina problem med eksem som jag får ibland har helt försvunnit. De har ett naturligt mjukmedel också så inga statiska kläder :) *nöjd*

  Till mer smutsad tvätt använder vi "Faith in nature" som finns på Coop.(iaf i Göteborg)

  Nu måste jag också lyssna på husmorsskolan...

  SvaraRadera
 2. ättika är super! Vi bor ju i bostadsrätt med gemensam tvättstuga, vilket inte är så kul när man är doftkänslig.. i vilket fall så använder jag aldrig sköljmedel utan har köpt såna här;

  http://www.smartasaker.se/nya-smartare-torkbollar-2-pack.html

  torktumlare är ju inte miljövänligt, men med ett knappt fungerande torkrum så får man ta det under vinterhalvåret i allafall, sommartid torkar jag tvätten på balkongen.

  En kompis hittade just detta, hon köpte sockerskruben och ansiktskrämen för normal hy och är nöjd!

  http://naturligtvis.nu/

  Äntligen ett vettigt märke till litet pris, finns dessutom på ICA!

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera