Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

fredag 18 februari 2011

Tacokrydda

Vi äter ofta tacos hemma hos oss, eller snarare tortilla. Det är ju så tacksamt! Man tar det man råkar ha i kylen, som bönor, köttfärs, kyckling och grönsaker, sätter i små skålar och sen kan alla ta det just de tycker om! En bonus är ju att barnen ofta tar lite extra grönsaker när allt är för sig i olika skålar. Men det vet ju halva Sveriges befolkning vid det här laget. Tyvärr är också halva Sveriges befolkning beroende av olika färdiga blandningar för att kunna göra tacos, och dessa är ofta fyllda med en massa konstigheter, helt i onödan. Det är inte alls svårt att göra det mesta själv. Lagom till fredagsmyset får ni därför ett tacorecept!

Vi har sällan köpt någon färdig kryddblandning utan har alltid kryddat själva. Det är inte alls så svårt som folk tror, men det har aldrig slagit mig tidigare att man kan göra i ordning kryddorna som en färdig blandning, förrän nu! Jag fick tipset från den senaste tidningen från Buffé, och blandade genast till våran egen variant av tacokrydda så som vi brukar krydda, utan glutamat och smakförstärkare. Den är ganska mild eftersom barnen inte gillar när det är för starkt. Vi tillsätter oftast styrkan via olika såser istället.


Mike och Jessicas tacokrydda

2 msk chilipulver
2 msk spiskummin
1 msk paprika
1 tsk oregano
2 msk rökt salt
(man kan också använda rökt chipotle, eller ancho för att få den rökta smaken)
1 1/2 tsk socker
1 krm kanel

Allt blandas och förvaras i en fin burk. Nu slipper jag blanda varje gång vi ska göra taco! När man sen tillagar färsen/bönorna/kycklingen tillsätter vi även lite vitlök, eftersom vi inte har vitlökspulver utan använder färsk vitlök. Jag använder även samma sorts kryddor till guacemole. Då mixar jag avokado med kryddorna, vitlök och lite citron. Färdigt!  Vill man ha den mer krämig tillsätter man bara yoghurt eller cremé fraiche.

Var inte rädda att prova själva nu, och ha en mysig helg!

1 kommentar:

  1. Hella i Östersund18 februari 2011 11:16

    Vilket otroligt bra tips! Har aldrig tänkt på det tidigare. Ska genast skriva av receptet och göra ett prov! :-D

    SvaraRadera