Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

tisdag 15 februari 2011

Returrör


Äntligen tisdag och syjunta med Husmorsskolan igen! Den här veckan blir det lite mer fokus på miljön och återvinning, och bara lite textil på ett hörn. Jag hopppas ni kan förlåta mig för det.. :)

Vi försöker för tillfället att få någon form av ordning bland alla retursopor. Plaståtervinningen svämmar över, lamporna hamnar lite här och var under diskbänken och batterierna är precis överallt i huset! Det finns en mängd färdiga förvaringslösningar man kan köpa, men de kostar ganska mycket, och känns för den delen inte särskilt hållbart. En av mina favoriter är olika former av rör som man kan förvara batterier och lampor i. Jag tänkte att de borde inte vara så svåra att göra själv, och det var det inte!

Jag tog två stadiga papprör, slipade dem lite med sandpapper och målade dem i vitt som grund. De här papprören kommer från whiskeyflaskor som ofta har riktigt bra förpackningar för oss som återvinner, så om du inte dricker själv: Tigg förpackningen av nån annan. Man kan använda den till hur mycket som helst!

Efter grundmålning fick de text så att man såg vad som skulle vara i, och en liten kurbitsdekoration. Jag kan ju inte låta bli att sätta nån blomma här och där, som ni har sett tidigare. Jag blev lite lat och använde bara en permanent penna, men det blev ju riktigt bra!

För att locket skulle vara lite enklare att lyfta upp, jag har ju ganska ofta ont i händerna, så klippte jag upp en skåra i locket och trädde in en liten bit handvävt band som jag hade över. Jag tyckte att det passade så bra till kurbitsblomman. Voila!

Lite textil måste det få bli också. Jag upptäckte nämligen att en liten mössa har smygit sig fram ur mina stickor. Hm.. Undrar var alla dessa mössor kommer ifrån. Nu är det tredje mössan sen jul. Man tycker ju att mina öron är tillräckligt varma nu, men å andra sidan är det faktiskt 28 minusgrader ute, och det räcker som anledning för mig att göra ytterligare en mössa!

14 kommentarer:

 1. Vilken smart idé med rören! Väldigt fint också. Nu ska jag tigga till mig ett whiskey-rör av min pojkvän :)

  SvaraRadera
 2. Så fiffigt med rören! Det där inspirerade mig väldigt. Å både mössor och vantar har en underlig förmåga att få fötter, ivarjefall i vår familj, så det behövs några stycken :-)

  SvaraRadera
 3. För att inte tala om sockar! Jag har säkert tio par, men aldrig några som matchar..

  SvaraRadera
 4. jättesnyggt! har sett en liknande variant med glödlampor=). skulle själv behöva en mer praktiskt metallåtervinning här hemma. eftersom de tär så långt att gå till den återvinningscentralen blir det lätt ett berg här hemma av just den varan. några tips? kram på dig

  SvaraRadera
 5. Vilken fin blogg du har!!! Hit vill jag hitta igen, hoppas det är ok att jag lägger till dig bland mina pysselbloggar. Ha en fin fin dag/Gela

  SvaraRadera
 6. Hej, Jessica!

  Det där röret var både snyggt och praktiskt! Vilken rolig idé att göra återvinningskärlen lite extra fina... då blir det nog ännu roligare att återvinna. Ja, det där tror jag bestämt att jag ska spinna vidare på. Har gått och klurat på hur jag skulle kunna göra en fin behållare åt papperspåsen där vi samlar papper... Tack för inspirationen!

  Mössan ser jättefin ut också, förresten!

  Hälsningar fr Maja

  SvaraRadera
 7. Jättesmart idé. Jag som nyss kasatade bort ett rör med Pringles. Måste ta upp det igen....

  SvaraRadera
 8. Snyggt! Jag har turen att vår brf har utrymme i källaren för insamling av farligt avfall i alla dess former, eler snarare, jag köpte in IKEAs vita sopsorterings lådor och fick alla andra att inse att det var en bra ide =) Skönt när man bor litet att inte behöva ha den i lägenheten, och dessutom blir det ju mer effektivt om man kör iväg större mängder åt gången!

  SvaraRadera
 9. Tack för alla fina kommentarer! Det går ju att förvara allt möjligt i rören. Det är ju bara att skriva vad som är i!

  Gela: Tack för berömmet! Klart det är ok!

  Mylla: Det är ju en av fördelarna på brf, att man kan samarbeta. Jag och några vänner startade en miljögrupp på våran förra brf. På så sätt får man ännu mera kraft bakom så att man kan förändra mera!

  SvaraRadera
 10. Supersnyggt! Vilken bra idé. Varför inte göra även återvinningshörnan fin. Detta ska nog jag också göra.

  SvaraRadera
 11. Åh, vilken toppenbra idé!! Mycket bra för det småttiga som ska till återvinningen. Små halogenlampor tänker jag på, förutom batterier. Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 12. Vilken smart idé!
  Du har en jättefin blogg :) Har kikat igenom några sidor nu och såg att du är allergisk mot mjölk. Här har du en till som är det.
  Vad roligt förresten att jag kunde påminna dig om chocolat igen, den är ju bara så bra!

  SvaraRadera
 13. Hemmafrun: tack! Jo, jag älskar den filmen, men hade bara glömt bort den, hur man nu kan göra det :-) Såg att du kommer från min grannhemstad (är från lule)! Kul!

  SvaraRadera
 14. Det där med rören var en bra idé! Du fick dem så fina också : )

  SvaraRadera