Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

onsdag 9 mars 2011

Stress - ett miljöproblem?

Jag är besviken på mig själv.. Det blev för stressigt i morse så jag tog bilen till dagmamma och BVC, fastän vädret var i högsta grad promenadvänligt, och det bara rör sig om en kvarts promenad. Tiden räckte helt enkelt inte till och det var antingen att komma sent till BVC eller att ta bilen. Det fick mig att reflektera över om det inte är så att det ofta är stressen som gör att vi väljer det minst miljövänliga? Har vårat samhälle skapat en tidspress som leder till miljöförstöring? Varför är de tidsbesparande lösningarna så miljö-ovänliga? Kanske var det så att man såg ett problem, löste det och struntade i följderna?

Jag hoppas att vi har kommit längre än så när det gäller nya uppfinningar, även om jag ofta verkar bli motbevisad, men vad gör vi åt tidsbristen och miljötänket? Går det att ändra på?

Jag kommer nog fortfarande att ta bilen om jag är väldigt sen, men det är ju inte där problemet sitter. Pressen att passa olika tider kommer alltid finnas kvar, och stressen är ju bara ett symtom. Roten till problemet är planering och hädanefter får jag helt enkelt bli ännu bättre på att planera så att jag slipper att bli sen. Skulle något helt oväntat sen dyka upp så har jag i alla fall försökt!

Hur gör ni för att hinna vara miljövänliga?

2 kommentarer:

  1. Försöker ta bilen mer sällan, och när man väl gör det uträtta så många ärenden som möjligt. för mig är det dock en nödvändighet att ta bilen om jag ska handla eftersom jag inte kan bära typ alls, och även en ryggsäck belastar min nacke..

    Vi tar alltid med oss sånt som ska till återvinningen när vi ändå ska handla i den butik som ligger vid en återvinningscentral med personal (den blir därför aldrig överfull och stökig), håller så sakteliga på att byta alla lampor till lågenergi/LED (jag vägrar byta bara för att, de gamla får gå sönder först), vi har valt ett elbolag med rätt sorts el, kör dessutom en liten bränslesnål japansk bil (jag hade en opel corsa eco ett tag, saknar den även om den bara var besindriven var den snålare) osv, osv...

    SvaraRadera
  2. Ja stressen gör att man ibland inte kan vara miljövänlig det håller jag med om. Jag tar oftast bilen för att jag inte alltid klarar av att gå längre sträckor. Vi har valt att ha en dieselbil just med tanke på miljön. Min man är väldigt miljömedveten och har stenkoll på vad som gäller inom i stort sett alla områden. Han är noga med att inte göra saker i onödan, inte slänga saker som kan användas igen, slänga återvining när man ändå är på väg någonstans, ta egna kassar till affären...ja du förstår.

    SvaraRadera