Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

torsdag 31 mars 2011

Giftiga kartonger?


Ibland undrar man vilken fot man ska stå på.. I senaste Råd&Rön kan man läsa om hur bläcket från återvunnet tidningspapper läker ut från kartongen och hamnar i vår mat. Det hjälper inte ens att man har plast runt maten, eftersom mineraloljan från bläcket rinner igenom den och sugs särskilt upp av torr mat som vällingpulver och ris.
"Undersökningar på råttor visar att giftiga mineraloljor lagras i kroppen och kan skada lever, hjärtklaffar och lymfkörtlar, och cancerrisken ökar" (citat från råd och rön).

Nu funderar tillverkarna på om man ska använda mer ny pappersmassa, eller mindre tidningar i sina kartonger. Man ställer miljövinsterna med återvinning mot hälsorisken med mineraloljorna, men jag tycker att man kan angripa problemet från ett annat håll. Varför inte göra bläcket man trycker tidningarna med mera miljövänligt?? Ta bort gifterna helt från hela kedjan, och inte bara från "slutprodukten" returkartongen. Annars är ju tidningen lika giftig som tidigare, och hur bra är det för hälsan?

1 kommentar:

  1. Håller helt med dig att man ska börja i rätt ände och börja med tidningsbläcket! Intressant att höra att det finns gifter i det, för det hade jag ingen aning om.

    SvaraRadera