Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

söndag 13 mars 2011

Nystpinnens lov!


Maja på Husmorsklan skrev nyligen ett inlägg om att nysta garn, vilket inledde en diskussion om hur olika man kan nysta sina små garnnystan. Jag brukar alltid använda mig av en nystpinne och jag upptäckte att det är få som vet vad det är. Detta måste jag givetvis råda bot på, så här följer en bildserie om min favoritpinne!
Nystpinnen fungerar genom att man gar en liten knopp upptill som man knyter fast garnet i..
..sedan lindar man garnet runt pinnen. ( min snart femmårige son hjälpte mig att ta bilden )
Man lindar snett över pinnen, och snurrar den lite grann hela tiden.
Resultatet blir ett prydligt nystan där man tar garnet inifrån. Hålet gör samtidigt att garnet inte ligger och blir för spänt eftersom det förlorar sin spänst då. Här ser ni också pinnen i sin helhet. Den är mycket enkel att tälja och man kan utforma den lite som man vill. Tänk bara på att göra själva nystdelen lite konisk så är det enklare att dra av nystanet när man är klar. Av samma anledning ska man inte heller göra knoppen för stor.

Lycka till!
4 kommentarer:

 1. Hej, Jessica!

  Vilket spännande inlägg! Nystpinnen ser både fin och praktisk ut:) Vi får se om "någon" kan tälja en sådan åt mig...

  Ha en bra söndag!

  Kram från Maja

  SvaraRadera
 2. Jag har inte heller nån nystpinne. Det måste jag ju ha. Jag köper inte ofta härvor numera men jag återanvänder garn ibland och då blir det en massa härvor efter att jag repat upp och tvättat garnet. De måste ju såklart nystas senare när jag vill använda dom. Ska erkänna att jag drar mig för att använda just de garnerna för jag tycker det är lite trist att nysta....

  SvaraRadera
 3. Hej, så här ett år försenad, upptäcker jag inlägget om nystpinnen. Den ser ju ut att vara himla praktisk. En fråga bara: är den tjockaste delen på pinnen, tjockare än ett vanligt borstskaft i trä? /Pia

  SvaraRadera
 4. Kul att du hittade den, även om jag har varit så inaktiv den senaste tiden.. På min nystpinne är den tjockare, och jag trivs med det, men jag har å andra sidan flera gånger använt pennor som nystpinnar, så det mesta funkar :)

  SvaraRadera