Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

onsdag 23 mars 2011

Förståelse..

Bilden har inget med inlägget att göra. Det är bara en vacker jugendlampa ;)

Idag fick jag besök av Jehovas vittnen. Nu undrar ni säkert dels vad detta har att göra med ett hållbart samhälle, och dels om jag har någon metod för att bli av med dem. Det har jag inte, och för mig handlar det i allra högsta grad om ett mera hållbart samhälle.

När Jehovas, eller någon annan, ringer på för att berätta om sin tro så lyssnar jag gärna. Om en människa är villig att berätta vad de tror på, hur de tänker, så lyssnar jag mer än gärna. Dels av respekt för den andra människan, men även därför att jag på så sätt får en större inblick och förståelse för hur någon annan tänker. Detta är en gåva man inte ska förringa, för om man för ett ögonblick kan se utifrån en annan människas synvinkel får man mera förståelse för dem och med förståelsen följer även ett större tålamod. Kunskap är det bästa sättet att bota fördomar och förutfattade meningar. Jag tror nämligen att vi måste våga trotsa våra fördomar och förstå oss på varandra för at vi ska få ett hållbart samhälle. Ingen måste tänka som jag och jag måste inte tänka som andra, men jag måste ge andra möjlighet att få tänka och uttrycka sig själva. Som tur är så är det ju faktiskt ingen som styr vad du tänker. Du måste inte bli Jehovas vittne bara för att du lyssnar en liten stund.

Sedan kan man för all del föra argument med andra och på så sätt förmedla sin egen synvinkel, men du kan aldrig nå en människa om du inte vet var den befinner sig, mentalt eller fysiskt. Så kontentan är att om du vågar lyssna en stund på vad en annan människa egentligen säger så kanske du kan lära dig nått, och det kanske inte är om det de pratar om utan snarare om människa som talar.

4 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet! Precis så är det! Man får förståelse och det är vad som behövs.

  SvaraRadera
 2. Tack för de orden! Gör mig glad att höra att det finns människor som förstår att vi alla har vårt som är viktigt för oss och gör oss till de människor vi är.

  kram

  SvaraRadera
 3. Tack för alla fina kommentarer! Ni är för goa...

  SvaraRadera