Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

lördag 17 september 2011

Höstslakt

Nu är det verkligen höst och i mina trakter innebär det höstslakt. Jag gjorde nämligen ett väldigt medvetet val när jag gick från att vara vegetarian till att bli köttätare igen, och det var att om man äter kött ska man också kunna hantera hela processen. För mig är det mera ärligt. Sen gör det ju också att det blir ett betydligt mera miljövänligt kött! Vi handlar nämligen ett helt eller ett halvt djur av någon lokal bonde eller sameby. Närproducerat och jag vet hur djuren har blivit hållna.  När man sedan äter vegetariskt flera gånger i veckan så har man förutsättningar för en hållbar matekonomi.
Men att köp ett halvt djur innebär även att man får stå många timmar och stycka kött... Lördagens aktivitet var således köttstyckning i runda drag 5 timmar, med onda fötter som pris. Nu är frysen i alla fall fylld med kött så vi klarar oss ett tag, och jag måste erkänna att det ligger en primal glädje i att ha förråden fyllda inför vintern!

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Så gjorde vi förra hösten och det tänker vi göra nu också. Det känns väldigt tillfredsställande att ha gjort gjort i ordning köttet själv även om jag tyckte att det var väldigt svårt. Jag fösöker alltid köpa det som är närproducerat om det är möjligt och skulle önska att det fanns mer sånt och mindre produkter som transporterats långt i affärerna. /Britt-Inger

    SvaraRadera
  3. Klart att det höjer värdet på köttbiten om man vet var den kommer från. Själv har jag ingen aning om hur man gör när man styckar, här är det "köttfärs eller grytbitar" som gäller, men jag är full av beundran för de som kan!

    SvaraRadera