Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

tisdag 2 augusti 2011

Madrass-stygn

Tisdag och dags för symöte med husmorsskolan som vanligt, och som vanligt har jag en massa projekt på gång och en del avklarat (som bröllopsklänningen!) men den här veckan tänkte jag bjuda på en liten handsömnadsskola! Det är nämligen flera som har frågat mig hur jag gjorde den osynliga sömmen mellan foder och yttertyg på bröllopsklänningen, så här kommer en liten bildskola:
Vik in en liten kant på yttertyget och fodertyget. Nåla ihop avig mot avig.
Gör en knut på tråden och se till så att den hamnar mitt i vecket på fodertyget. Gör ett stygn på yttertyget. Se hela tiden till att du bara sticker genom den invikta kanten så att tråden inte syns på framsidan.
Sy nu ett stygn tillbaka i fodertyget, hälften så långt som föregående stygn. Det blir lite som jenka "två steg fram och ett steg bak".
Halvvägs!
 Sy ytterligare ett stygn i yttertyget och var noga med att det börjar precis mittemot där nålen kom ut i fodertyget. Gör detta styng lika långt som det första stygnet.
Så här ser det ut när tråden inte är spänt, men som magi..
..försvinner styngen när man drar åt! Voila! Stygn som inte syns!

De här stygnen går att använda till allt möjligt, som exempelvis monteringen av stickade plagg. Själva namnet, madrassstygn, kommer från tapetserare som använder stygnen för att sy ihop möbeltyger, och madrasser! Då syr man oftast tygerna kant kant, men tekniken är densamma:


Så här ser det ut då innan man drar ihop.
Och så här fint blir det när man drar ihop!
Det roliga är att sömmen syns lika lite från baksidan!

Det här är bara en av en mängd olika handsömmar som finns, och som ni vet tycker jag verkligen om den totala kontrollen man har över varje styng och hur enkelt det är att anpassa dem efter ändamålet. Så ta er tid och våga sy lite för hand också. Det är det oftast värt!

7 kommentarer:

 1. det är alltså en backstitch fast mellan tyglagren? Tack, då har jag lärt mig nåt även denna dag =)

  SvaraRadera
 2. En riktigt fin förklaring på hur man syr! Gillar`t! Har ingen symanskin än, men massvis med syinspiration så det är för mig extra kul att lära sig olika tekniker! Tack för en mycket bra bildförklaring.

  SvaraRadera
 3. Vilken utförlig och fin beskrivning. Det är rofyllt att sy för hand men nu när jag inte syr kläder så ofta så är det väldigt sällan jag gör det.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Tusen tack för en väldigt fin och utförlig beskrivning! Det är så bra att vi kan lära oss av varandra:)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 5. Tack för detta, precis vad jag behövde. Jag syr en hel del för hand men har inte alls koll på teknikerna. :-)

  SvaraRadera
 6. vad roligt att min beskrivning kan komma till nytta, och visst är det toppen att man kan lära av varandra!

  SvaraRadera
 7. Ja, den sömmen är bra! Den använder jag när jag syr filtar! :)

  SvaraRadera