Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

fredag 24 juni 2011

saxat på midsommar

Idag är det midsommar, men regnet öser ner och feststämningen har svårt att infinna sig. Jag drog dock på smilbanden när jag läste ett inlägg hos Bondjäntan där hon funderar om det inte är dags att göra den ekologiska maten till vanlig mat och istället märka den oekologiska maten, precis som på cigarettpaketen? Och det kanske är dags att vi funderar på varför den ekologiska maten är dyrare? Om inte vi betalar full pris för vanlig mat, vem är det då som betalar? Bondjäntan skrev så bra att jag helt enkelt saxar från henne:

"Läser hos It´s easy being green om att en ekologisk matkasse kostar ca 13 % mer än en "ordinarie" matkasse. Det är inte konstigt att ekologisk mat kostar något mer än "vanlig" mat. Ja menar om du inte betalar för vad mat kostar egentligen så är det någon annan som betalar för det. Det kan vara djuret, som betalar med sin hälsa och hur den har det under uppväxttiden, det kan vara bonden som plockar kaffebönorna som betalar med sin hälsa, det kan vara moder natur som betalar genom att bli utarmad och växthusgaser. Någon betalar om du inte betalar. Att vi anser oss att ha rätt till att handla alla varor året runt är också ett problem. Att köpa oljevärmda växthusodlade vattninga tomater långt bort ifrån i januari är knappast ett bra miljöalterantiv. Någon betalar för det. Vi borde välja ekologiskt samt säsongsbetonat.

Var nyligen på ett matevent där Björn Bernhardson pratade om att man borde märka maten som innehåller tillsatser istället för tvärtom. Jag är lite inne på samma bana, märk mat som INTE är ekologisk!

Gör den ekologiska maten till riktig, till ordinarie mat, till vanlig mat! Så borde det vara, ren fin mat borde vara vanlig mat och inte tvärtom. Varför märker vi mat som är bra mat istället för mat som är mindre bra? Mat som är manipulerad, mat som innehåller konstiga tillsatser, mat som inte är ekologisk - märk med EJ EKOLOGISK och gärna med undertexter så som man har på cigarettpaket! "fullt med tillsatser", "någon annan betalar", "tveksam djurskötsel" och så vidare och så vidare. Tror att det skulle bli annat ljud i källan och framför allt skulle den ekologiska marknaden bli större och lönsammare."

Dags att vända på begreppen?

4 kommentarer:

 1. Men VAD är ekologiskt? Detta är ett problem då begreppet används som slagträ åt än det ena än det andra hållet. En "syntetisk" tillsatts kan vara lika "ekologisk" i slutändan som den "riktigt ekologiska". Ett exempel. Vanillin istället för Vanilj. Vanillin låter kemiskt, men är den delkemikalie i vaniljen som ger smaken. Är då vanillin i sig ekologisk eller inte? Anta att vi framställer vanillin i en kemisk fabrik som får sin energi från solkraft. Vaniljen odlar vi. För den yta vi odlar vaniljen på, så TAR vi motsvarande yta ifrån "naturen", inte rakt av, men den är inte längre "vild". Dvs att den vilda floran och faunan på den ytan är starkt kontrollerad och vi har offrat de arter som vi inte vill ha där. Om vanillinfabriken tar mkt mindre yta ifrån naturen än vaniljodlingen, är ju den rent krasst mer miljövänlig iaf. Och det är samma slutprodukt i båda fallen som vi är ute efter: Vaniljsmak.

  Sen när det gäller ekologiskt odlat istället för med "kemikalier". Kemikalierna i den ekologiska gödslingen är de som faktiskt gör jobbet, med samma egentliga huvudprodukt, kväve. Det som ofta tas fram e att den "syntetiska" produkten har sidoeffekter vid framställning och upptag etc, men det har även den ekologiska. Det finns ett begrepp: TAANSTAFL (se om ni vet var det kommer ifrån :) ) som passar in här. Allt har ett pris e huvudmeningen. Även den ekologiska gödseln har sina baksidor. Tex smittspridning, Skit innehåller mkt bakterier och virus, och sånna KAN hoppa mellan arter. (Se tyskland och E. coli...)

  Sen sist men inte minst. Våra celler ÄR små kemiska undermaskiner egentligen. De kan tillverka proteiner och andra komplexa molekyler, och vi snackar här nanosekunder faktiskt för olika kemiska reaktioner.

  /Roger

  SvaraRadera
 2. Självklart Roger, men man måste ju också kliva upp från det lilla och se vilka kemikalier som vi driver fram i onaturlig andel och som påverkar vår miljö på ett drastiskt sätt. Jag är inte emot kemikalier som sådana, det är ett alldeles för brett koncept, men överdriven konsumtion i alla dess former är skadligt. Det blir inte bättre av att vi framställer kemikalier som vi inte ens vet hur dom funkar! Vad ska vi säga till våra barn? "Oj, hoppsan.."

  SvaraRadera
 3. Det är ingen dum tanke faktiskt. Kul att du tittat förbi hos mig också, jag har inte hittat till din blogg innan.

  SvaraRadera
 4. Jag tror alltid man ska tänka efter när något är väldigt billigt. Då har helt klart någon fått alldeles lite betalt för utfört arbete någonstans... Tänkvärt inlägg.

  SvaraRadera