Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

onsdag 29 juni 2011

tyg, tyg, tyg

Måste bara få dela med mig av mina senaste tygfynd:
Möjligheterna är oändliga!

tisdag 28 juni 2011

Medeltidsskor till barn

Tisdagkväll, och det blev till slut ett inlägg till dagens Symöte med husmorsskolan! jag trodde aldrig att det skulle bli något inlägg idag. Vädret var för vackert, och dagen för fylld med måsten.. Idag har vi i ordning: Sytt medeltidskläder, plockat, lekt, dammtorkat, ringt en massa samtal, lagat potatisbullar, städat lite till, tagit långpromenad, lämnat present, lärt känna nya grannar och deras barn, Städat lite till, vattnat, handlat blommor och loppisfyndat, (bland annat ett tokbilligt teakbord för en femtilapp!) handlat thaimat, fotat, tagit emot paket med spännande sygrejer, rensat, tesat och kardat ull, nattat gnälligt barn med ögoninflammation och hamnat i soffan framför So you think you can dance.. Pust. hoppas morgondagen blir lika bra!

Nu till dagens ämne! Jag håller ju på att sy en massa kläder till medeltidsdagarna, men jag tänkte att ni nog börjar bli lite less på inlägg om det så idag fokuserar vi neråt istället! Vad ska barnen ha på fötterna? Jag hade väl inte i sanningen namn tänkt så mycket på det, utan tänkte mera att det nog funkar med vanliga skor på små barn, lite kan man väl fuska, men så hittade jag den här sidan med mönster på skor, Barleyhall. Och med lite spillbitar av barkgarvat skinn och läder blev det två par skor!
Jag rundade sulan och ovanlädret lite för att få en mera barnvänlig modell, men annars är mönstret riktigt bra och skulle säkert bli fina i tyg också! Det var fascinerande hur snabbt det gick och hur mycket av skinnsömnaden som sitter i ryggmärgen på mig. Nu är skorna sydda i mjukt renskinn, vilket jag aldrig skulle sy i till en vuxen eftersom de inte kommer att hålla särskilt länge, men barnen har snart nog vuxit ur dem ändå så jag tog det mera syvänliga alternativet.


Skönt med lite variation från linnetygerna och nu slipper de gå barfota i alla fall!

söndag 26 juni 2011

Midsommar

Vi var ju sjukliga på midsommar, men vi begav oss ut på en liten bilutflykt ändå för att få lite midsommarstämning!
Vi spanade på hus med spännande skatter inuti..
Far och dotter mös.
Utsikten var härlig!
Klart man flaggar på midsommar!

Vi tittade på turistattraktioner..




Och passade på att besöka Vännäskyrka! Där övades bröllopsmusik så stämningen var fixad!
Hoppas ni fick en mysig helg!

fredag 24 juni 2011

saxat på midsommar

Idag är det midsommar, men regnet öser ner och feststämningen har svårt att infinna sig. Jag drog dock på smilbanden när jag läste ett inlägg hos Bondjäntan där hon funderar om det inte är dags att göra den ekologiska maten till vanlig mat och istället märka den oekologiska maten, precis som på cigarettpaketen? Och det kanske är dags att vi funderar på varför den ekologiska maten är dyrare? Om inte vi betalar full pris för vanlig mat, vem är det då som betalar? Bondjäntan skrev så bra att jag helt enkelt saxar från henne:

"Läser hos It´s easy being green om att en ekologisk matkasse kostar ca 13 % mer än en "ordinarie" matkasse. Det är inte konstigt att ekologisk mat kostar något mer än "vanlig" mat. Ja menar om du inte betalar för vad mat kostar egentligen så är det någon annan som betalar för det. Det kan vara djuret, som betalar med sin hälsa och hur den har det under uppväxttiden, det kan vara bonden som plockar kaffebönorna som betalar med sin hälsa, det kan vara moder natur som betalar genom att bli utarmad och växthusgaser. Någon betalar om du inte betalar. Att vi anser oss att ha rätt till att handla alla varor året runt är också ett problem. Att köpa oljevärmda växthusodlade vattninga tomater långt bort ifrån i januari är knappast ett bra miljöalterantiv. Någon betalar för det. Vi borde välja ekologiskt samt säsongsbetonat.

Var nyligen på ett matevent där Björn Bernhardson pratade om att man borde märka maten som innehåller tillsatser istället för tvärtom. Jag är lite inne på samma bana, märk mat som INTE är ekologisk!

Gör den ekologiska maten till riktig, till ordinarie mat, till vanlig mat! Så borde det vara, ren fin mat borde vara vanlig mat och inte tvärtom. Varför märker vi mat som är bra mat istället för mat som är mindre bra? Mat som är manipulerad, mat som innehåller konstiga tillsatser, mat som inte är ekologisk - märk med EJ EKOLOGISK och gärna med undertexter så som man har på cigarettpaket! "fullt med tillsatser", "någon annan betalar", "tveksam djurskötsel" och så vidare och så vidare. Tror att det skulle bli annat ljud i källan och framför allt skulle den ekologiska marknaden bli större och lönsammare."

Dags att vända på begreppen?

onsdag 22 juni 2011

Symaskinen går varm!

 Jodå, jag jobbar vidare, och trots en febertopp så går symaskinen varm, eftersom det är typ det enda jag orkar.. Trogen mina listor så ser förändringen ut så här nu:

Linnetunika till mig, ihopsydd och ska fållas
Linnehätta till mig, utklippt

Linnestruthätta till Valder, ska fållas
Linnebyxor till Valder, utklippta
Linnetunika, utklippt

Linneshorts till Mira, två utklippta
Linnebyxor till Mira, delvis ihopsydda
Överklänning i linne, utklippt

Jag har dessutom hittat mönster på både skor och Mikes houppelande som jag gjorde i ylle. Skulle vara roligt att göra den i linne också...

Pust.. Med feberyrsel går jag till sängs igen..

tisdag 21 juni 2011

70-tals klänning

Tisdag och symöte med Husmorsskolan och lagom till det är takten återfunnen och med den sylusten! Jag jobbar raskt vidare på alla medeltida kläder som ska göras innan vi åker till hägnan, men man måste ju göra nått skoj emellanåt, så nu har vi siktat in oss på sjuttiotalet med en härlig sommarklänning, gjord av svärmors gamla lakan!
 Jag är lite halvnöjd med den eftersom jag hade velat ha en smalare knappslå och jag tog ett lite för styvt vliselin till kragen, men det blir nog bra efter några tvättar. Den är inte helt färdig på bilden eftersom den saknar knapphål, men jag måste invänta de rätta knapparna först..
 Den lilla virkade duken var inte tänkt från början, men jag blev inte helt nöjd med hur knappslån såg ut nedtill, och jag har länge funderat på vad jag ska göra av alla virkade dukar.. Så kan det gå!

De medeltida kläderna ökar också och nu ser listan ut så här:

Mira:
Ylletunika, klar
Blå tunika, klar
Hätta, klar
Bärsjal, klar
Brun tunika, ska fållas
Vit tunika ska fållas,
Shorts , ska få snöre i midjan och fållas
Struthätta i ull, ska fållas

Kvar att göra:
Två par byxor
Mantel
Ev struthätta i linne

Valder:
Brun linnetunika, klar
Ylletunika, klar
Bruna linnebyxor, klar
Blå mössa, klar
Vit linnnetunika, ska fållas
Blå tunika, omstruktureras..
yllebyxor, ska fållas
fodrad struthätta, ska fållas

Att göra:
En till linnetunika
Ett par byxor till
Ett, eller två par knäbyxor
Mantel
ev, linnestruthätta

Till mig och Mike:
Linnetunika, utklippt

Att göra:
Byxor till Mike
ev, linnehätta till mig
ev en tunika i hampa till mig.

Hmm..Listan blev visst ganska lång, men det går hyfsat fort att göra dem, så det ordnar sig nog! Problemet just nu är materialet. Det är så svårt att hitta bra linne i de lokala tygaffärerna. Nu hade jag tur och kunde återanvända en gammal tunika och göra tre nya plagg av den, men det tror jag ska få bli ett helt eget inlägg!

måndag 20 juni 2011

Tappat takten

 Sonen går runt och sjunger: "Jag har tappat takten, jag har tappat takten..". Jag tror att det får bli ledmotivet för dagen. Tappade takter är det gott om idag. Ingen rytm och fason är det på mig.. Vill sy, rensa och busa med barnen, men har tappat takten.. Läser om rättvisemärkta blommor som ingen köper, och koldioxidutsläpp som bara ökar, och takten springer och gömmer sig bakom hallspeeln..

Trots det har det blivit fantastiskt mycket gjort den senaste tiden, så en stunds taktlöshet kanske inte är så farligt?  Jag brukar ju köra i staccato i vanliga fall, så om vi kan få till en mjuk valstakt lite senare idag så löser det sig nog (börjar nynna)

söndag 19 juni 2011

Fest i kubik!

Nu börjar vi äntligen hämta oss från festen i lördags! Vi hade en otroligt trevlig kväll med två jubilarer som fyllde 70+40 år. Massor med trevliga människor och helt underbar mat!


 Stort tack för en härlig kväll!

Trädgårdstitt

Klockan är, eller var när jag fotade, halv elva på kvällen, och i norrland är det ett utmärkt tillfälle att gå ut och fota trädgården!
Humlen växer så det knakar.
Pionerna har fått en ny rabatt och kommit i jorden 
Till och med potatislandet tog sig till slut.

Så blev trädgården en plats  för frid, i alla fall bitvis :)
Älskar ljusa Norrland!

Bloggerstrul..

Jag skrev ett inlägg med fina bilder från trädgården, men blogger bara strula med mig.. Suck.. Ville bara att ni skulle veta varför nya inlägg har dröjt. Ska göra ett nytt försök och se om det funkar..

torsdag 16 juni 2011

Semesterdagar..

Så har sommaren kommit med stormsteg, och vi planerar vad vi ska göra i år. Nu har vi ju nyss köpt hus, så det är knappast nån brist på arbete. Som tur är var huset i bra skick, så det enda som är akut är att måla ena gaveln. Resterande projekt kan vi låta lusten och pengarna styra över.

Vi hoppats också på att komma iväg någonstans, men här får ekonomin styra. Jag är ju i slutet på föräldradagarna, med bara lägstanivån kvar, vilket i princip innebär att jag får nästan inget i plånboken. Men semester behöver inte kosta så mycket, och vi tänkte slå två flugor i en smäll och åka upp till Luleå för att hälsa på min familj, och förhoppningsvis delta i medeltidsdagarna på Hägnan. Vi tyckte det skulle vara roligt att få kliva in i historien igen efter några års uppehåll. Vi har verkligen saknat det! Lite bilder från då det begav sig:
Visby 2003

Lövspricket, Norrmjöle 2005
Enda haken nu är boendet. Vi hade en paviljong ( den svartvita som syns på första bilden..), men efter några hårda somrar i Visby gav den upp och nu har vi inget tält. Vi har tältduk, men ingen tid att sy. Vi håller tummarna att det löser sig!

tisdag 14 juni 2011

Blommigt 50-tal

Tisdag och symöte med Husmorsskolan efter en vecka med rekordvärme. Jag och värme trivs inte ihop. Hjärnan blir så otroligt mosig, och hålla i ett varmt yllegarn finns det inte en suck av! Värmen gav dock med sig och vi avslutade veckan med Härligt syjobb! Jag har nämnt tidigare att jag och en god vän ska sy en bröllopsklänning tillsammans. I söndags kom hon hit och sov över till på måndagen, då bruden kom hit för provning. Det var jätteroligt att få jobba tillsammans på ett sånt projekt, och så mycket roligare än att sitta ensam vid symaskinen! Nu är alltså andra provningen avklarad och det yttersta tyget är beställt. Jag ska bara överföra markeringarna från provningen på mönstret, men jag tror jag väntar tills hjärnan är lite klarare.

Min blommiga sommarklänning har också blivit klar, men bilderna på den blev aldrig skarpa verkar det som. Kanske för att allt känns lite suddigt efter en så intensiv helg! Tyget är från ett gammalt lakan, och det är redan flera projekt på gång för det som blev över..

Notera de urläckra skorna jag fyndade på returcentrum! Tack Lena för att du såg dem!

Jepp, jag var så trött.. Men ändå nöjd med dagarna!

måndag 13 juni 2011

Loppisfynden

Det är många som har varit nyfikna på vilka fynd vi gjorde i helgen, så här följer en lite bildkavalkad på några av fynden:




 

Det fanns otroligt många roliga böcker från 1800 och framåt!



lördag 11 juni 2011

Loppis på Göranvägen!

Idag är det loppis på Göransvägen i Vännäs! Det är ett gammalt hus som har bebotts av en samlare så det var inte bara vi som gick därifrån med ett nöjt leende! det finns fortfarande massor med grejer kvar, särskilt instrument, så far dit och fynda!


Huset i sig var värt ett besök det också!
Lillemor var så snäll att vi får med oss lite blommor också:
Två pioner och en lilja! Vilken lycka!

fredag 10 juni 2011

En ny generation..

Jag brukar som sagt titta på programmet "100 % bonde" och allt som oftast sitter sonen med och ser. Varje gång har han ungefär liknande kommentarer:

- Det är tungt att vara bonde. Men man är smart och kan uppfinna en massa saker. Å så blir man stark!

Sen lyser han som en sol! Undrar om jag får flytta in på hans bondgård när jag blir gammal? ;)

onsdag 8 juni 2011

Världen enligt esteter..

Idag var dottern och jag inne i stan för att svalka oss med lite sorbet.
Smaken var visserligen jättegod, men som estet ser man världen lite annorlunda..
Vilka färger! Och vilka kombinationer!
Och jag upptäckte att jag inte var den enda som hade sett det!


tisdag 7 juni 2011

Nationaldagsfirande

Jag har haft lite bloggsemester här den senaste tiden, eftersom Mike har varit ledig och vi har haft ett par jättemysiga dagar med familj och vänner. Mikes bror och Valders kusin kom och sov över, vilket var så mysigt och roligt att vi helt glömde att fota nått! Ni får väl lita till mitt ord på att de var hemskt söta tillsammans!

Desto mer fotat blev det på nationaldagen igår. Vi träffades några vänner och hade picknick på Gammlia i vikingakläder. Hur mysigt som helst!
Från vänster: Andreas, Tove, Troll och lilla Hedvig!
Andreas med sin lur :)
Lena gav mig och Valder en match i Hnefatafl!
 Visst var dom fina!

Det är ju tisdag idag och då brukar jag vara med på Husmorsskolans symöte, och den senaste veckan har det väl inte blivit så mycket mer gjort än att jag har finjusterat och handfållat en massa plagg. Kläderna fick barnen ha på nationaldagsfirande, så den här veckans inlägg får bli lite bilder:
 Sonen vägrade ha sin tunika, men mössan och byxorna gick bra.
Dottern var sockersöt i sin blåa tunika och en liten hätta som blev helt handsydd, av bara farten!


Mikes och mina kläder är också gjorda av mig, men det var så länge sedan :)
Valder och Folke gömmer sig i gräset. Vilken sommardag!