Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

tisdag 31 maj 2011

Klädfabriken!

Tisdag och symöte med Husmorsskolan! I de senaste inläggen har jag pratat om hur mycket jag har sytt, så nu är det väl upp till bevis!
Vi ska på picknick i medeltidskläder den 6:e juni, och med tanke på hur vädret har varit den senaste tiden så kände jag att vi måste ha lite varmare kläder. Det blev en ylletunika var till barnen och en tunika efter mönster från Herjolfsnes till mig. Miras blåa klänning är också helt klar och tack vare min mors flinka fingrar är alla plaggen handfållade också! Alla osynliga sömmar fuskar jag friskt med och syr på maskin. Med händer som mina gör man det man kan och orkar, och jag skulle inte drömma om att missa alla roliga festtillfällen bara för att jag inte orkade handsy allt. Jag vet hur man gör, och har gjort det på några plagg, och kommer säkert att göra det på några till, men mer än så lär det aldrig bli. Det vore en helt annan sak om jag skulle göra en rekonstruktion av ett historiskt plagg. Det är bara nördar som jag som ser det ändå ;)

Som tack för hjälpen och som Morsdagspresent fick mamma en morgonrock i frotté!
 Tyget hade hon med sig när hon kom, och idén likaså. Tanken var en enkel rock med delbar dragkedja som man kan ha på stranden, med v-ringning och fickor. Sagt och gjort! Jag ritade upp ett mönster också som hon fick med sig hem om hon vill göra en till själv.


Efter den här veckan är det dags att revidera listan lite..

*Stickad brun tröja
-Fram och bakstycke klara! Dags för ärmarna.

* Virkad blå drake
- "magen" klar, men den kommer att följa med lääänge..

*Blå klänning till Mira
- Klar!

*Blå tunika till Valder
- Är inte alls nöjd med passformen, så den är lagd åt sidan för tillfället.

*Två par linnebyxor var till barnen, ett par till Maken
- Ett par i linne till Valder är nästan klara, Miras ena par är utklippta och Mikes inte ens påbörjade..
Det blev dessutom ett par i ylle till Valder som bara ska fållas.

*Herjolfsnestunika till mig
- En i ylle klar, en i linne utklippt..

* Två par linnetunikor var till barnen, och varsin struthätta
- En av dem till Valder behöver bara fållas och en till Mira är utklippt. Struthättorna är på gång..

*Har idéer till tre olika sommarklänningar till mig och minst en till tjejen..
- Kanske hinns med lite idag..

Till detta har det tillkommit två ylletunikor och en morgonrock, men de är ju redan klara. Bröllopsklänningen vi ska sy är mest med i tankarna. Funderar en massa på hur vi ska göra olika detaljer, hur vid kjolen ska vara, vilket tyg vi ska använda till ärmarna, osv, osv...

Vad pysslar ni med?

måndag 30 maj 2011

Kreativt kaos

De senaste dagarna har det varit lite kaos här av flera anledningar.. Mina föräldrar har varit här, och jag har passat på att få en massa sytt nu när jag har haft barnvakt! De senaste dagarna har köksbordet sett ut så här:
Kanske inte så poppis av alla i familjen, men så länge det är jag själv som städar så får det se ut såhär!

Tyvärr åkte de hem idag, och sonen har fått öroninflammation och dottern har tandsprickning. Själv spricker jag av sylust, men vi får väl se hur mycket det blir gjort med två gnälliga barn utan tålamod. Pust..

Just nu har jag grävt ner mig i mönsterkonstruktionsboken, och funderar febrilt på hur man gör fjärilsärmar i ett med livstycket, och försöker att inte bli distraherad av alla andra idéer man får!
Nu är det bara att hålla tummarna att barnen är samarbetsvilliga så att jag kan avsluta alla projekt också!

lördag 28 maj 2011

Trädgårdsdrömmar

Jorden är fortfarande en bristvara, men jag har kommit en bit på vägen tack vara mina föräldrar! Fem påsar planteringsjord och en påse U-jord räcker i alla fall till mitt lilla kryddland. Jag har tagit med mig en del växter från förra lägenheten, och nu behöver de verkligen komma ner i ett riktigt land. Sedan har jag fått låna en jätteinspirerande bok av en vän, så nu börjar jag ana hur det ska se ut, eller  hur jag vill att det ska se ut :)


Man kan väl drömma...

fredag 27 maj 2011

Brunt guld!

Tänk att något man ser som smuts kunde bli så värdefullt! Varifrån kommer då detta påstående? Jo, jag håller på med planeringen och grävandet av mina nya odlingar, och jag har insett att jag behöver Massor med jord!
Just nu är det väldigt frustrerande, eftersom jag har fröerna och plantorna, men som sagt inge mera bra jord.. Nån som har ett lass över?

tisdag 24 maj 2011

Symöte!

Tisdag och symöte med Husmorsskolan! Den här veckan har jag hur många saker som helst på gång!
Jag blev inspirerad av Majas trädgårdströja och kom på att jag hade en oavslutad tröja i gömmorna, så nu har den åkt fram och stickas på för fullt!
Linnekläderna jobbas det också på, men det är som om jag inte kan göra en åt gången så det blir ett helt gäng på en gång..

Dags att göra en lista:

 *Stickad brun tröja
* Virkad blå drake
*Blå klänning till Mira
*Blå tunika till Valder
*Två par linnebyxor var till barnen, ett par till Maken
*Herjolfsnestunika till mig
* Två par linnetunikor var till barnen, och varsin struthätta
*Har idéer till tre olika sommarklänningar till mig och minst en till tjejen..

Kreativiteten sprudlar här!! Önskar bara att dygnen var längre..

Dessutom har jag och en vän lovat att hjälpa en tjej med hennes bröllopsklänning..

Nu är det bara fokusera och se till så att grejerna blir klara!

måndag 23 maj 2011

Slöjdarnas hus

Idag har jag varit på möte i Slöjdarnas hus och hade med mig kameran.. Det är bara en så otroligt inspirerande miljö som jag måste få dela med mig av.


Längtan hos en liten

Ibland kan längtan vara svår..

söndag 22 maj 2011

Vilken helg!

Det har varit väldigt tyst här på bloggen, men desto mera livat har det varit i verkligheten! Valder har haft en riktigt spännande helg med övernattning hos farmor och farfar tillsammans med Kusinen och dansuppvisning på folkets hus.

Valder fokuserad inför föreställningen, (och nervös)
Kameran var dock inte i fokus..

Hur stolt kan man vara?

Vinnaren är..

Okej, jag har hållit er på halster länge nog. Vinnaren är den fina boken är..
Stort Grattis till Ela!

fredag 20 maj 2011

Påminnelse om utlottning!

Vill bara påminna om att idag är det sista dagen du har chans att vara med i utlottningen av en härlig bok! Tävlingen hittar du här!

torsdag 19 maj 2011

Bondlurkens drömmar

Bilden är härifrån
Ikväll har jag suttit och sett på "bondlurken", eller "100 procent bonde" som SVT valt att kalla den. Serien handlar om en ung dansk kille som vill leva ett enklare liv och startar ett självhushåll.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag ser hur han lever.. Skratta för att det är någon som vågar. Att det är någon som gör det jag vill göra, fullt ut, eller gråta för att jag inte kan leva så! Hela mitt liv har jag drömt om att få ha en egen gård och kunna vara självförsörjande. Många av de utbildningar jag har gått har varit med en baktanke om vad som kan vara bra att kunna på en gård. Hela tiden med fokuset inställt..

Sen kom livet emellan, och drömmen sattes lite på paus, och sen kom sjukdomen och ändrade på precis allt. När man får en sjukdom som begränsar en fysiskt måste man se över sina prioriteringar. Med små barn är valet inte särskilt svårt. Jag måste ha ork kvar till dem, och då finns det inte en möjlighet att jobba dygnet runt på en gård. Jag kan inte med gott samvete göra något annat val.

Det är med sorg i hjärtat som jag släpper min dröm, och känner mig ganska vilsen och utan fokus, men jag smygtittar fortfarande och drömmer lite så där i hemlighet, för än har jag inte hittat någon ny dröm, annat än den att få se mina barn växa upp och vara en del av deras liv.

tisdag 17 maj 2011

Symöte!

Tisdag och symöte med Husmorsskolan!

Så vad har hänt under veckan? Jo, gropar har grävts och vänner har besökts. Inte mycket pyssel alls. Men jag har hunnit med ett par pulsvärmare av det garn som blev över från förra veckans godismössa. jag kunde bara inte ge upp spetsstickningen riktigt än..

Anledningen till att de inte är färdiga på bilden är att jag hade ett litet, litet nystan blått som jag stickade en liten kant med, och en dag var det bara borta! Igår hittade jag det äntligen och kunde göra klart, men jag hann inte ta någon ny bild.

Annars ligger fokuset mest på sömnad just nu. En hög med härliga linnetyger ligger och väntar..
.. och de blå kläderna börjar bli klara!

Sist men inte minst så vill jag påminna om utlottningen av hantverksboken om accessoarer! Ni har till på fredag den 20 maj på er! Här hittar ni tävlingen!

måndag 16 maj 2011

Vårtrötthet

 Underbara Clara har pratat en del i sin blogg om vårtrötthet, och jag kan känna igen mig så i det hon skriver. När allt tinat fram och man kan vara ute och jobba känner man att det är så mycket man vill göra, så mycket man ska hinna med. Men energin är bara inte där. Istället för inspirerad blir jag stressad, och stress utan energi blir mest apati. Vilket gör en ännu mera stressad, eftersom man egentligen borde hinna med huset, ge barnen kvalitetstid, ge maken kvalitetstid, ge sig själv kvalitetstid, men vem hinner det?

Fast egentligen gör det kanske inte så mycket. Den där disken kan vänta några timmar, för just nu är jag sugen på att sy, och barnen dör inte av att ha tråkigt ibland. Maken får väl helt enkelt tåla sig tills energin kommer tillbaka, eller ta den där disken medan jag syr (vilket han faktiskt gör, så ofta som han är hemma)

Nej. det mesta i livet handlar om prioriteringar och just nu vill jag prioritera bort stressen. Imorse spenderade dottern och jag en halvtimme med att bara titta på regnet under tystnad. Bäst prioriterade halvtimmen på länge!

lördag 14 maj 2011

Utlottning!

5000 besökare! Det är otroligt att det finns så många som är intresserade av det jag skriver! Det måste såklart firas med en utlottning till er underbara läsare!

I potten ligger en inspirerande bok med accessoarer av alla de slag, allt från stickat, tovat och smyckestillverkning!

För att vara med i utlottningen behöver du bara skriva en kommentar till inlägget. Inget annat! Vill ni dessutom bli följare av min blogg blir jag givetvis glad, men det är inget krav.

Tävlingen pågår till den 20 maj, så skriv många kommentarer nu! Lycka till!

fredag 13 maj 2011

Miljövänliga trädgårdstips

Blogger har tjorvat på sistonde, vilket jag och många andra bloggare har märkt, men jag har passat på att nyttja den "bloggfria"- tiden till lite trädgårdsarbete.

Då slog det mig att det kanske var dags för några miljövänliga trädgårdstips? Mina föräldrar har alltid haft ett ekotänk i sina trädgårdar, så för mig har tanken aldrig fallit in att använda exempelvis konstgödsel, men det är kanske inte lika självklart för alla? Här kommer i alla fall en liten lista på hur man kan tänka kring sina trädgård.

* Använd muskelkraft! Det vill säga gräv själv och klipp med handgräsklippare. Undvik motorer så mycket som möjligt. Känns det för jobbigt att klippa för hand så fundera på om du verkligen behöver så mycket gräsmatta? Plantera marktäckande perenner, eller varför inte göra en äng med härliga ängsblommor? Känner du ändå att du behöver extra motorkraft kan du titta på Svanenmärkningens egen hemsida, www.svanen.se/, så kan du få tips på miljövänligare alternativ.

* Fixa eget gödsel med hjälp av kompost, eller hör med en lokal bonde. Välbrunnet hästgödsel är också ett bra alternativ. Låt gamla löv ligga kvar i rabatterna så går näringen direkt tillbaka till jorden. Tycker du att det ser skräpigt ut så gräv ner dem under ett tunt lager jord.

*Minska vattenförbrukningen genom att samla regnvatten och vattna med det. Planerar du nya rabatter så sätt växter som tål lite torka där det är extra soligt och inte vattentörstande växter.

*Planera överlag dina växter så att de lever i sina naturliga förhållanden. Då krävs det också minimalt med energi för att hålla dem vid liv.

*Använd inte tryckimpregnerat virke i din trädgård. De släpper ut sina gifter med tiden och i värsta fall hamnar det i din mat. Idag finns det flera miljövänliga alternativ. Fråga på din brädgård, eller använd tjära.

*Spara på transporter genom att köpa frön och odla själv. Välj gärna ekologiska fröer från t ex runåbergs fröer.  Plantera gärna i små krukor som du gör själv av tidningspapper. Du kan kanske byta växter med nån granne? Mer lokalproducerat blir det inte.

*Skadedjur och insekter kan bekämpas på naturlig väg, men den listan skulle bli så lång att jag bara kan tipsa om att söka via någon sökmotor just nu. Själv har jag sällan drabbats av någon allvarlig "skadegörelse", och har det förhållningssättet att djur hör hemma i en trädgård även om de är små och slemmiga, eller kryper på sex ben.

*Bästa tipset av alla, snott från VK: Tänk efter vad du verkligen behöver. Om du behöver handla något, tänk långsiktigt. Överkonsumtion är kanske den största miljöboven idag.

Så ut och gräv, och tänk på vilka snygga överarmar du kommer att få!

torsdag 12 maj 2011

Sorteringsfrenesi

De senaste veckorna har varit fyllda av skrik och gnäll, men idag vädrar jag ny luft! Barnen har idag lekt lugnt för sig själva i sina rum, utan att klättra hela tiden på mig. Jag kan plötsligt tänka hela tankar, utan att bli avbruten, och den nyfunna friheten blev till ett sorteringsfrenesi! Innan klockan var tio hade jag sorterat sonens leksaker och hans bokhylla, alla dotterns kläder är rensade på för små storlekar, disken undanplockad och tvätten vikt. Jag har till och med hunnit sitta och titta på en liten söt lavskrika som satte sig vid kafébordet. Tyvärr hade jag inget fika att bjuda på så den flög vidare.

Det roligaste av allt är att den nyfunna barnfriheten gav mig mer lust att leka med barnen! Tänk vad lite "fri vilja" kan göra!

tisdag 10 maj 2011

Godismössa

Tisdag och dags för symöte med husmorsskolan!

Den här veckan har jag gjort något som inte alls är efter den varma säsongen, men som ni har sett gillar jag mössor, och när jag fick se det här mönstret kunde jag inte hålla mig!

Jag är barnsligt förtjust i spetsstickning och just det här mönstret heter Etolie hat och finns på stickforumet Ravelry. Jag tyckte att den passade så bra till det garn som jag och Valder färgade tidigare. Blev en riktig godismössa!

måndag 9 maj 2011

Varma dagar och jordgubbssoppa

 Idag är "det söta livet" och jag helt överens. Det är jordgubbssås och glass som gäller varma dagar som de här! Våran sås var dock mera som soppa, med mindre socker än den danska konditorns, och vi hade bara en liten klick köpesglass i vår, men gott var det!

 Och den var perfekt som avslutning på en otroligt varm dag. Här har det varit mellan 23 - 25 grader varmt. I skuggan.. Högsommarvärme i början av maj.. Fascinerande! Barnen njöt för fullt och jag tror att sonen kommer att få träningsvärk efter allt hoppande på hans nya studsmatta.

Undrar vad morgondagen bjuder på?

lördag 7 maj 2011

Tupplykta

Vissa saker i hemmet gillar man mer än andra. Min tupplykta är en sån sak.
Små saker i vardagen som ger glädje..



fredag 6 maj 2011

Ett brev på posten..

Det kom ett brev på posten igår.. Jag har vunnit en bloggtävling hos Trädkramaren!


 
Och vinsten var rengöringsprodukter från Willys märke Garant. Perfekt! Jag ska testa dem i helgen och återkomma med en recension senare.

torsdag 5 maj 2011

Tröja med modell

Som utlovat får ni här en bild med tröjan på modellen:
 Hon var dock inte helt lättfotograferad idag. Bägge barnen är förkylda och sådär trötta, fast ändå rastlösa. och ute skiner solen och lockar till lek. Får se om lite frisk luft gör dem piggare :)

tisdag 3 maj 2011

Garnsnuttströja

Tisdag och symöte med husmorsskolan! Sent omsider fick jag ihop tröjan som jag började på för drygt två år sedan, och som jag de senaste dagarna har kämpat med för att få färdigt. Inte för att tröjan var svår att göra, utan för att två små barn har varit väldigt uppmärksamhetskrävande den senaste tiden. Sätter jag mig ner så tar det två sekunder för dem bägge att sitta i mitt knä/ på min rygg/ på mina axlar, eller alla tre samtidigt..

Tröjan blev i alla fall klar till slut och den har varit ett jättebra sätt att få slut på små garnstumpar! Jag tror att det som blev kvar är drygt två meter garn, allt som allt! Mönstret är improviserat, liksom färgsättningen som fick bli lite som de blev allt eftersom garnerna tog slut. Tröjan har ett rätstickat ok, med ragnalskärning och är annars slätstickad. Det blev resårstickning i ärmslut och en liten virkad kant runt halsen i ett blått garn som jag hittade längst ner i garnpåsen. Den är precis på Mira nu, så snart får jag hitta fler garner att förlänga den med! Notera hur det orangea garnet tog slut på ärmen. Som tur var delade jag garnet i två så andra ärmen ser likadan ut. :)

Hoppas ni ursäktar bilden. Jag tog den i mörker med blixt, och färgerna blev väl inte helt korrekta. Jag får försöka ta en bild på tröjan, med modell imorgon!

måndag 2 maj 2011

Ecoprofile

Idag vill jag ge er ett litet nättips, nämligen Ecoprofile. Det är en sida hängiven den hållbara konsumtionen och innehåller bland annat tips på miljövänliga produkter och uppfinningar, men även workshops i hållbar konsumtion. De håller också ett öga på vad som händer runt om i sverige och har bland annat skrivit om Ultras nya bussar:


Snabbladdningsbara hybridbussar i Umeå

PäR JONSSON 2011-04-08        #17438

Hybricons snabbladdningsbara hybridbuss i centrala Umeå

Världens första snabbladdningsbara hybridbussar testas i Umeås stadstrafik i ett samarbete mellan Umeåföretaget Hybricon och Umeå kommunföretag. Den snabbt växande studentstaden Umeå blir testarena för en världsunik teknisk lösning.

(Här kan du läsa hela artikeln)

Jag är väldigt nyfiken på deras workshops om "grön omställning". Det skulle ju ligga helt i linje vad vi i våran familj försöker göra. I väntan på workshopen kan man ju börja med att inspireras av deras tio omställningssteg:
 
Tio omställningssteg

1. Inse att vi i Sverige har en mycket stor omställning framför oss
2. Ät mindre kött
3. Köp och odla bra råvaror och ät upp maten
4. Verka för att minska den globala befolkningsökningen
5. Basera privatekonomin på "tillräckligt" istället för "mer"
6. Ta dig fram för egen maskin
7. Hitta sköna alternativ till flygresan
8. Isolera mera!
9. Efter du har isolerat -byt till finenergi
10. Var en inspirerande och kreativ del av omställningen!

Värt att reflektera över, eller vad tycker ni?