Bilden är tagen av underbara Mari från marifoto.se

måndag 31 januari 2011

Tappat suget?

Jag läste denna artikel om karnubavaxets baksida och fick ännu mera vatten på kvarn att undvika godis. Arbetarna som utvinner karnubavaxet som används på bland annat godis, frukter och i skönhetsprodukter, har usla arbetsförhållanden, allt för att vi ska få äta Alhgrens bilar, eller smörja in oss. Tacka vet jag rättvisemärkta varor! Min favorit just nu är denna choklad som både sonen och jag är tokig i.



Den är gjord av Seriously organic och är en av de få vita choklader som är riktad till veganer i sitt innehåll, vilket är perfekt för mig som är mjölkallergiker. Nu har de börjat ta in seriously organics varor på Coop, så nu kan jag stilla mitt chokladbegär alla dagar i veckan!

Pysselsugen


Oj vad jag är pysselsugen! Jag har massor med idéer i lapptäcksteknik till soffan och till köket. En virkad kofta är på gång till Mira och en sjal som jag håller på att experimentera med ligger i min stickkorg. Jag har flera idéer på förvaring av olika slag som jag skulle vilja göra, eller kanske något litet broderi? Inspirationen saknas alltså inte, men sonens rum ser ut så här:



Det behöver verkligen bli färdigt nu, men orken tar slut ibland, särskilt när man ska renovera med två små barn runt fötterna. Jag ser fram emot att få börja inreda, men vägen dit känns lång just nu. Nästan allt material blir återvunnet, då jag hade tur och ägaren till våran förra lägenhet hade lämnat massor med tapeter. Färgen blir ganska ljus och neutral, men accenterna kommer att vara två nyanser av grönt, orange och rött. Mest troligt blir det lite rosa också eftersom Valder ville ha det. Ena väggen blir blå med små moln, om allt går som det ska, men än så länge är det spackla, slipa och måla tak som gäller. Tar oändligt med tid, men ska slutresultatet bli bra så gäller det att vara noga. Suck.. Men jag kanske kan virka bara lite.. ;-)

söndag 30 januari 2011

Tingens bojor

Idag var det en stor loppis i Umeå. Jag var inte där. Jag älskar loppisar. Vi hade all möjlighet att åka dit, men vi var inte där. Varför? Därför att tanken hann ifatt handlingen. Jag älskar udda saker, men vi behöver inget särskilt just nu, och går jag på loppis hittar jag alltid något. Så jag gick inte dit. Jag har nämligen börjat tänka på hur jag egentligen konsumerar. Vad behöver man egentligen? Vad kan man vara utan? Tankarna har funnits där tidigare, men inspirationen har den senaste tiden kommit ifrån bland annat från Köpstoppbloggen  och den utmaning att slänga 10 saker varje vecka som cirkulerar i bloggvärlden. Det är en befriande tanke att släppa sitt grepp om sakerna, att inte låta sig styras av tingen.



Vi har massor av saker, men vi styrs inte av dem. Tingen är bara tillfälliga besökare i vårat hem. De passerar, kommer och går. Ibland blir dom något annat och ibland hamnar dom hos någon vän som behöver dom mera. Visst skulle det vara skönt att bara rensa, men att kasta saker varje vecka passar inte för mig. Varför he iväg saker som jag kan använda till annat? Som hantverkare ser jag ofta potential i det mesta. Nästan allt kan vara ett hantverksmaterial, och jag vill gärna ha det så. Jag vill ha fyllda hyllor som bara väntar på en kreativ idé, och när den kommer kan jag direkt sätta igång och skapa. För så är jag och så är mitt arbete. Istället minskar jag mina inköp och verkligen använder det jag har. Det känner jag är en hållbar utveckling för mig och min familj. Det gäller bara att hålla sig till det :-) För visst kommer jag att fortsätta att gå på loppis och hitta små skatter, men då får några andra saker helt enkelt flytta ut.





Arsenik i barnmat

Läste denna artikel på Aftonbladet och fick skrämselhicka! Den mat som mitt barn är beroende av kan innehålla arsenik! Det är nog svårt att vara tvungen att ge ersättning från första början, och att sen få höra att man har gift till sitt barn är nästan för mycket för en liten mamma att tåla. Som tur är finns det ekologiska alternativ, och så här i efterhand önskar jag att vi hade varit mer engagerade när hon föddes och letat reda på det redan då. Mira är ganska liten och behöver fortfarande tillägg, men de sista månaderna kommer förhoppningsvis vara giftfria eftersom jag snabbt som ögat beställde ekologisk ersättning från Den ekologiska barnmatsbutiken.


Den borde komma inom några dagar och tills dess kommer vi att hålla en miniminivå av ersättningen, och förhoppningsvis kommer Mira tycka att den är god att dricka när den kommer. Stort tack för tipset om den ekologiska ersättningen som kom från  Ekonördarna!

lördag 29 januari 2011

Köket

Köket är ett av de rum som vi gärna skulle vilja renovera i vårat hus, men det tar tid och kostar pengar, så vi försöker göra allt i maklig takt, och på ett hållbart sätt.  Som det ser ut nu så blir det uppfräschning av färgerna på väggarna, nya vitvaror, nytt golv i linoleum och ny/gammalt kakel. Vi hade tur då vi köpte huset och fick ett kök med gamla stommar och luckor i gediget trä så dem kommer vi absolut behålla.  Just nu är vårat största bekymmer att hitta en miljövänlig fläkt. Det finns mängder med tips och undersökningar kring andra vitvaror, men just köksfläktar verkar vara ett svart hål vad gäller miljöperspektiv. I väntan på den stora renoveringen smygstartar vi med några nya knoppar.


Vi har också köpt ett nytt bord på returcentrum som jag hoppas ska rymma ännu fler matglada gäster. Stolarna hade vi sen tidigare och de är handgjorda av en snickare från flötuträsk i norrbotten, och som även gjort ett vackert skåp vi fick i  bröllopsgåva. Färgen på bordet är mer blå än den på stolarna, så nu överväger jag att lasera om dem.


Sist men inte minst, måste jag nämna några ord om våran favoritpryl i köket, nämligen en vattenkokare från Philips som vi fick i julklapp. Vattenkokaren har temperaturinställning och man kan med hjälp av denna på bara någon sekund få vatten som är fyrtio grader, vilket är perfekt när man har en bebis som dricker mjölkersättning, eller åttiogradigt vatten till en kopp kaffe. Tidigare kokade vi vattnet och blandade ut med kallvatten för att få lagom temperatur och det är ju inte särskilt miljösmart att koka vatten i onödan. Hurra för miljösmart teknik!

 

Vad gör man med fönsterkuvert?

Ja, vad gör man med alla gamla fönsterkuvert man har? Man får ju inte sortera dem till återvinning, och det känns så onödigt att bara kasta dem. Så vad gör man? Själv brukar jag återanvända dem till listor, men det kanske är någon där ute som har någon kreativ idé? Kom gärna med tips i så fall!


fredag 28 januari 2011

"Sötgröt´n"

Som jag nämnt tidigare så ska vi försöka rensa ut i skafferi och kyl för att få bättre överblick och slippa slänga mat. I den andan gav jag mig ut på jakt efter något som kunde stilla sötbegäret, och fann: kvarbliven risgrynsgröt. Det funkade alldeles utmärkt. Mättade skönt och smakade sött och gott. Mission accomplished!

Ödmjukhet


Ödmjukhet är ett stort ord. Genom ödmjukhet öppnar man upp för att lära sig mera, eftersom man erkänner att det finns något större än en själv, vilket inte är självklart i dagens individualistiska samhälle. Det är fortfarande alldeles för många som bara tänker på sig själva. Som tur är finns det också många goda exempel på människor som gör nästan vad som helst för sina medmänniskor och för miljön. Genom dem lär vi oss mera och med kunskap kan vi växa som människor.

Ödmjukhet är det jag känner inför det stora att vara förälder, att visa omsorg och vara en förebild. Om jag vill påverka vår framtid så är det nu jag kan göra det, genom mina barn. Genom att föregå som ett gott exempel kan det bli det självklart för mina barn att respektera naturen och varandra, att visa omtanke för naturen och andra människor, att vara ödmjuka inför det stora.



Men ödmjukheten får inte bli förlamande, för det är lätt att ge upp inför det stora. Om man verkligen tar in allt som händer i det stora, som det som sker med vår miljö, så är det lätt att böja sig och ge upp. Om man börjar i det lilla, i all sin ödmjukhet, så blir det inte överväldigande. Då kan man påverka sin omvärld, om än bara lite. Men om vi är många som tänker så blir vi stora tillsammans, och det är något att vara ödmjuk inför. Jag vet att det är klichéer, men det tål ändå att upprepas.

När vi flyttade till grenvägen ville vi börja på nytt. Göra rätt från början, och inte fastna i alla måsten som lätt blir med ett hus som ska underhållas och inredas. En grön gren(väg) även om det inte alltid blir den enklaste vägen.


Schamporapport

Nu är det dags att rapportera om utrekrams schampo! Jag blev förvarnad att håret kunde bli torrt med urtekrams schampo, och det stämde definitivt för mig. Efter några tvättar blev håret torrt och fnasigt så nu går jakten vidare till Eilas märke. Där har jag valt att prova en tvål och schampo i ett med lavendel.


Återkommer med rapport!

torsdag 27 januari 2011

Rynkfesten är avslutad!

Jag har fött två barn och pendlat en del upp och ner i vikt, vilket har resulterat i en mage som skulle göra en blodhund avundsjuk. Det känns som om huden är flera nummer för stor, och det är inget man direkt visar i en baddräkt precis. Jag har hittills gjort som de flesta och bara gnällt om det, tills jag råkade passera en flaska weledas åtstramande cellulitolja med björk.

 

Jag har inga direkta problem med celluliter men en åtstramande olja borde ju även fungera på annat än celluliter, och jag hade rätt! Huden ser efter två veckors daglig smörjande betydligt bättre ut. Nu har jag även skickat vidare detta tips till några som har gjort gastrik bypass, vilket även det kan leda till överflödig hud. Jag hoppas att det funkar lika bra för dem!

Garnsugen

Limmodesign har uppdaterat sin hemsida och jag är såå sugen på en av hennes handspunna garner. Ullen kommer från västerbotten och hon spinner och färgar i vännäsby. Kan det bli mer lokalproducerat? Sen är garnerna otroligt vackra också.
bilden kommer härifrån





Visst kan jag spinna själv, och det är just därför jag vet hur lyxigt det är att köpa garna som någon annan spunnit. Jag vet hur mycket arbete det är, och när barnen börjar bli större kommer jag kanske ha tid att spinna så pass mycket att jag kan försörja mig själv med garn, men tills dess får jag njuta av andras arbete.


tisdag 25 januari 2011

Loppisfynd och morotssoppa

Dagens lunch idag blev klimatsmart morotssoppa med ingefära, blodapelsin och lite fetaost. Mumma för magen, bra mot förkylningen som härjar i familjen, och bra för klimatet med svenska rotsaker som huvudingrediens. Blev inspirerad av följande artikel på "En lagom dos grönt" om att rensa det man har i skafferiet, och inte förköpa sig på mat som sen blir dålig. De pratar om att banta skafferiet under två veckor och jag tror vi ska köra på det här hemma också. Kan bli spännande att se vilka nya rätter som måste uppfinnas av de udda grejerna man har. Dessutom kan det vara ett bra steg ifrån de vanliga makaronerna som sonen har fastnat på. Nu blir det istället den där udda pastan som vi köpte för att förpackningen var snygg. Jag får återkomma med en rapport om hur det funkar.



Här är förresten den utlovade bilden på loppisfynden från igår. Jag är särskilt nöjd med den blåa stolen i vinyl, och den röda docksängen som Mira redan har börjat leka med. Ska bara piffa upp den lite innan den officiellt får hamna i lekhörnan, vilket för tillfället är överallt, då vi håller på att renovera båda barnens rum. Samtidigt. Kanske inte helt genomtänkt, men det bara blev så när inspirationen kom över oss. Hoppas bara vi får dem färdiga nu också.





Sedan vill jag lämna er med en liten bild på ytterligare ett loppisfynd ihop med en fåtölj i marinblått som vi fick med huset. Duken för sig och fåtöljen för sig var båda ganska tråkiga, men tillsammans blev det riktigt bra. Man ska inte alltid ha för bråttom att slänga, utan att först prova nya kombinationer. Ibland blir det bra.


De där tygblöjorna..

Vi kämpar. Vi kämpar, men ibland är det svårt. Jag vet att tygblöjor är bättre för miljön, och bättre för bebisrumpor, och bättre för ekonomin, men ändå! Jag blir less ibland, när kissblöjorna måste sköljas igenom, fast fyraåringen står bakom en dörr och skriker att "nu får du komma och leta mig. NUUU MAMMA!!!" och bebisen drar en i benen och vill upp, men samtidigt vill hon ner, eller upp i soffan, eller i sängen, eller till brorsan. Ja, ibland är det mindre roligt att ta hand om bajs som runnit ut, och kladdar överallt, när man kan bara vika ihop allt och kasta. Ibland är det inte alls roligt att vika massor av blöjor, bara för att man har dragit ut på det och högen med tygblöjor som behöver vikas är numera gigantiskt. Inte för att vika tvätt ät roligt överhuvudtaget, men att vika tvätt som man vet att man kunde slippa om man använde engångsblöjor är extra jobbigt.. Men ändå.. Tygblöjor är bättre och när dagarna är bra så är dom precis lika enkla som engångsblöjor, men bättre på en mängd olika sätt, och ingen måste köra i panik till affären för att blöjorna är slut, eftersom de alltid finns hemma. Så vi kämpar lite till, och lite till, och en dag är hon blöjfri. Varje tygblöja är ju trots allt en seger över engångsblöjorna..

måndag 24 januari 2011

Vackra skåp och läckra trasor

Idag har jag och sonen varit på loppis och fyndat massor av härliga grejer, bland annat en ny stol till sybordet och en docksäng i härlig röd färg. Tyvärr är ljuset för dåligt ikväll så ni får se bilder vid ett senare tillfälle. Vi hittade också ett härligt stort matbord som alla vänner ryms runt, men jag visste inte hur vi skulle få hem det idag så jag hoppas innerligt att bordet är kvar imorgon.


Det skönaste sättet att skaffa möbler måste dock vara när möblerna följer med huset! Vi fick bland annat ett underbart vackert skåp när vi köpte vårat hus och vi slapp till och med att bära det.

Det har nu fått hedersplatsen i vårat matrum och rymmer hur mycket som helst! Tyvärr har den förre ägaren lutat av skåpet, men den har ändå en härligt sammetslen nött känsla.

Jakten på miljövänliga alternativ går vidare och på mataffären hittade jag en riktigt härlig disktrasa. Den är vävd av bomull och bambu, vilket gör att den inte luktar och går att tvätta i princip hur många gånger som helst. Vill man sterilisera den kan man emellanåt koka den eller köra den genomblöt i mikron i 3-4 minuter. Tänk vad skönt det ska bli att slippa svampiga och luktande wettextrasor. Dessutom är den snygg och det är alltid trevligt med en stark kvinna i köket. Märket heter Ekelund och trasorna är gjorda i Sverige.




söndag 23 januari 2011

Trassligt hår


Läste på ekonördarna blogg om hårfärg på ett miljövänlig vis och blev stormsugen! Färgen baseras joniserad vätska och det ska tydligen finnas en mängd olika färger att välja på. Det skulle vara spännande att se hur det fungerar live. Jag tror att jag måste prata med min frisör om det. De har redan en hel del miljövänliga produkter så hon kanske kan haka på. Vad gäller hår så försöker jag nu att hitta ett shampo som inte innehåller så mycket kemikalier, men ändå funkar på mitt nordiska fjuniga hår. För tillfället så testar jag urtekrams shampo, med kamomill. Får återkomma med rapport efter några tvättar.
                                                                                                             

Lampjakt


När man flyttar till ett nytt och större hus så upptäcker man plötsligt att man har för få lampor, och de man har passar inte riktigt in längre. Vi har klarat oss rätt länge eftersom vi flyttade in lagom till jul, och adventsljusstakar har vi i överflöd. Nu är julljusen borta, men vintermörkret kvar, så jakten på lampor började. Många timmar spenderades på diverse olika hemsidor, innan jag insåg att det är ju inte alls hållbart, vare sig för miljön eller plånboken att köpa nya lampor. Efter det blev det några fynd på den lokala returmarknaden, men även lite kreativt tänkande för varför inte göra egna lampor?    

Resultatet blev en uppfräschning av våra tidigare strama och bruna lampor. Med lite ull och kurbitsblommor passar dom betydligt bättre! Nästa projekt blir fönsterlampan mot baksidan som nu bara är en naken lampa. Vi får se vad vi hittar på där..  

lördag 22 januari 2011

Början

Allt måste ha sin början, och för oss började det med oss själva. Det som händer i världen och med klimatet är för stort för en ensam person att ta in och ta ansvar för, men det lilla är hanterbart. Så vi börjar där, med det lilla. Vad kan vi, en helt vanlig familj, göra för att leva et mer hållbart liv. Vad kan vi göra för våra barn och barnbarn?

  Den här bloggen är tänkt som en sporre för oss själv och andra så att man inte tappar fokus och glömmer bort vad man kan, och vad man har gjort. Vi är som sagt inga miljökämpar, eller idealister, utan helt vanliga människor som vill leva ett bättre liv, för alla, och inte bara för oss själva. Vi tror att även det lilla kan göra skillnad och att en hållbar livstil inte minst handlar om att njuta av livet.